Programi

Više od 200 Play Store aplikacija je distribuiralo spyware za krađu podataka

Više od 200 Play Store aplikacija je distribuiralo spyware za krađu podataka
Foto: Sigmund/Unsplash | Više od 200 Play Store aplikacija je distribuiralo spyware za krađu podataka

Eksperti su pronašli više od 200 Android aplikacija na Play Storeu, koje su distribuirale spyware pod nazivom Facestealer i koji se koristio za krađu osjetljivih podataka.

Istraživači za bezbjednost kompanije Trend Micro su primijetili preko 200 Play Store apliakcija, koje su distribuirale Facestealer spyware. Ovaj maliciozni softver je koriščen za krađu osjetljivih podataka sa zaraženih uređaja.

Maliciozne aplikacije su bile u stanju da ukradu kredencijale, Facebook kolačiće i druge informacije koje su u vezi sa ličnom identifikacijom korisnika. Neke od malicioznih aplikacija, koje su bezbjednosni eksperti otkrili, instalirane su više od sto hiljada puta.

Facestealer spyware je prvi put otkriven u julu 2021. godine. Većina zaraženih aplikacija su bile VPN softver (42), kamera apliakcije (20) i aplikacije za obradu fotografija (13).

"Facestealer aplikacije su prerušene u jednostavne alatke - poput VPN, kamera ili aplikacija za obradu fotografija i fitnes aplikacije - što ih čini primamljivim mamcima za one koji koriste ovaj tip aplikacija", ističu iz kompanije Trend Micro, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije