Programi

Trendovi za 2023. u tehnologiji, vještačkoj inteligenciji i Cloudu

Trendovi za 2023. u tehnologiji, vještačkoj inteligenciji i Cloudu
Foto: Ustupljena fotografija | Trendovi za 2023. u tehnologiji, vještačkoj inteligenciji i Cloudu

Kraj 2022. godine donosi nam redovna predviđanja svjetski poznatog Gartnera za narednu godinu. Identifikovanih deset strateških trendova koji se predviđaju u 2023. godini ujedno će predstavljati pravac koji se manifestuje na duži vremenski period, a neki od njih biće i prekretnica u novom IT načinu poslovanja.

Očekuje se da će trendovi iz 2023. uticati na strategije preduzeća u naredne tri godine, omogućavajući organizacijama da se pozabave sa četiri ključna prioriteta: optimizacija, povećanje produktivnosti i vrijednosti (unapređenje rješenja, isporuke proizvoda i povezivanja), pionirski angažmani i traženje održivih tehnoloških rješenja.

Sam početak tekuće godine donio nam je i potpuno novi način AI iskustva pretrage na internetu, kroz Chatbot opcije.

Lista 10 strateških trendova prema Gartneru:

  1. Digitalni "imuni sistem"
  2. Primijenjena opservabilnost
  3. Upravljanje povjerenjem, rizikom i sigurnošću uz pomoć vještačke inteligencije
  4. Industrijske platforme u Cloudu
  5. Inženjering platforme
  6. Vrijednost bežične realizacije
  7.  Superaplikacije
  8.  Prilagodljiva vještačka inteligencija
  9.  Metaverzum
  10.  Održive tehnologije

Digitalni sistem održavanja stvara određeno poboljšano korisničko iskustvo, kombinovanje višestrukih strategija softverskog inženjeringa za zaštitu od rizika. Digitalni identitet je sistem koji pruža određenu digitalnu verifikaciju pojedinca putem digitalnog potpisa, lozinke ili drugih sigurnosnih metoda koje bi trebale osigurati da su podaci o identitetu pouzdani. Prije svega koristi u svrhu potvrđivanja autentičnosti digitalnih transakcija, sprečavanja raznih zloupotreba, krađe identiteta i drugih bezbjednosnih prijetnji.

Primijenjena opservabilnost je pristup razvoju i održavanju softverskih aplikacija koji se bazira na konstantnom prikupljanju i analizi određenih podataka u realnom vremenu. Uključuje prikupljanje podataka o stanju aplikacije, korišćenju resursa, performansama i ostalim faktorima koji utiču na kvalitetu i stabilnost aplikacije.

AI TRiSM Upravljanje povjerenjem, rizikom i sigurnošću je ključni aspekt sigurnosti, a uz pomoć vještačke inteligencije (AI) postaje sve naprednije. Može biti koristan alat za identifikaciju, analizu i upravljanje rizicima i sigurnosnim prijetnjama koje mogu uticati na bilo koju industriju.

Industrijske Cloud platforme kombinuju SaaS, PaaS i IaaS sa prilagođenom funkcionalnošću specifičnom za različite industrijske organizacije, mogu da se koriste kako bi lakše se prilagodile određenom toku poremećaja u različitim industrijama.

Najčešće se baziraju na određenoj arhitekturi, što omogućuva visoku dostupnost i otpornost na prekide u mreži. Dodatno uključuju alate za upravljanje identitetima, autorizaciju pristupa i enkripciju podataka kako bi se osigurala sigurnost podataka u kretanju.

Inženjering platforme uključuju određene alate za upravljanje projektima, razvoj softvera, testiranje i isporuku softvera. Najčešće su integrisane sa drugim softverskim alatima. Automatizacija procesa pomaže u smanjenju ljudske greške i bolju kontrolu kvalitete proizvoda.

„Superaplikacija“ kombinuje karakteristike aplikacije, platforme i ekosistema u jednoj aplikaciji, pružajući platformu trećim licima da razvijaju i objavljuju sopstvene mini aplikacije. To znači da se u jednoj aplikaciji mogu pronaći različiti moduli, alati i usluge, čime se korisnicima omogućuva jednostavni pristup više usluga.

Prilagodljiva vještačka inteligencija se odnosi na tehnologiju koja omogućuva uređajima i sistemima da uče i "prilagođavaju" se različitim promjenama u okruženju, bez potrebe za ljudskom intervencijom. Ova tehnologija se primjenjuje u različitim industrijama, proizvodnja, zdravstvo, sigurnost i druge.

Ključni elementi Metaverzuma uključuju upotrebu virtualne i proširene stvarnosti, umjetnu inteligenciju, blockchain tehnologiju, virtualne valute i interoperabilnost između različitih virtualnih sistema. Svjetski lideri kao što je Facebook, Google, Microsoft ulažu značajne resurse u razvoj sopstvenog Metaverzuma.

Primjeri održivih tehnologija uključuju obnovljive izvore energije koje smanjuju potrošnju energije i druge emisije plinova, obuhvataju različite eko prednosti, tehnologije za očuvanje prirodnih resursa, upravljanje otpadom i vodama i mnoge druge. Sve važnije su zbog izazova poput klimatskih promjena, zagađenja i prekomjernog korištenja prirodnih resursa.


Srđan Bjelić, menadžer za poslovna rješenja, kabinet direktora kompanije Supernova. Autor prve mobilne aplikacije "Nikolaj" za pretragu Svetinja SPC. Učestvovao u realizaciji vise stotina ICT i telekomunikacionih aranžmana u privatnom i javnom sektoru BIH, te projektima regionalnog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije