Programi

WhatsApp foto alatka u borbi protiv lažnih vijesti

WhatsApp foto alatka u borbi protiv lažnih vijesti
Foto: N.N. | WhatsApp foto alatka u borbi protiv lažnih vijesti

​WhatsApp radi na novoj alatki čija će funkcija biti da se lakše utvrdi da li je neka fotografija lažna ili ne, budući da veliki broj korisnika lako povjeruje u foto montaže čija je jedina svrha da osnaže njegu pogrešnu informaciju.

Lažne vijesti prije samo nešto više od dvije godine nisu predstavljale termin koji je imao široku primjenu, a sada se na njih gleda kao na najveću prijetnju demokratiji, slobodi govora, te društvenom poretku.

Sve je više platformi koje se bore protiv ove moderne pošasti, pa je i u okviru WhatsApp ažuriranja 2.19.73 primjećena nova funkcija za pretraživanje fotografija koja će korisnicima omogućavati da slike otpremaju direktno u Google pretraživač, da bi u okviru rezultata dobijali sve slične ili iste sadržaje koji su prethodno već djeljeni na internetu.

Na taj način će lakše moći da odrede da li je neki prizor stvaran, ili pak proizvod foto-manipulacije i širenja lažnih vijesti. Opcija još uvijek nije dostupna, te nema zvaničnih obavještenja kada će tačno stići do korisnika, ali eksperti tvrde da će se sigurno pridružiti WhatsApp arsenalu protiv širenja dezinformacija, a posebno u zemljama u razvoju koje su naročito pogođene širenjem malicioznih poruka koje sadrže pogrešne, često opasne informacije.

(Engadget)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije