Programi

Pratite nas na Google news

WhatsApp možda ipak počne naplaćivati poruke

WhatsApp možda ipak počne naplaćivati poruke
Foto: Ilustracija | WhatsApp možda ipak počne naplaćivati poruke
N.N.

U svijetu online komunikacije među lidere na tržištu svakako vrijedi svrstati WhatsApp.

Ova popularna aplikacija u vlasništvu je Facebooka, koji je prije 4 godine iskeširao čak 19 milijardi dolara kako bi je doveo pod svoje okrilje.

Poznata je činjenica kako Facebook traži na svakoj svojoj platformi način kako je monetizovati, a već duže vremena je u potrazi za najboljim načinom kako zaraditi na poznatoj komunikacijskoj platformi.

Ako je vjerovati natpisima koji su se pojavili u medijima, uskoro kreće monetizacija WhatsAppa i to na način da će naplaćivati članarinu firmama koje žele biti na WhatsAppu, piše PCChip.

WhatsApp je posljednjih mjeseci ušao u neku nazovimo je "crnu rupu", gdje je s jedne strane smanjen priliv novih korisnika na mrežu, a s druge strane smanjeni su i prohodi koje je ova aplikacija donosila u vlastitu blagajnu.

Čelnici koji stoje iz WhatsAppa već duže vrijeme traže kvalitetan način kako da monetizuju ovu aplikaciju, a čini se da su pronašli uspješan način i to u tome da počnu naplaćivati slanje poruka kompanijama.

Sve one kompanije koje će u budućnosti htjeti da šalju marketinške i korisničke poruke trebaće platiti za to i određenu naknadu.

"Iako je WhatsApp zamišljen kao aplikacija gdje će se obavljati besplatna komunikacija, čini se da sada neće biti problem promijeniti retoriku koju su zagovarali od samih početaka", piše PCChip.

Cijena poruka kretati će se između 0.5 i 9 centi, a zavisiće od prije svega o tome u kojoj se zemlji korisnik nalazi.

Poruke će moći biti automatizovane, ali će ih moći slati i korisničke službe, što znači da je dozvoljen subjektivni pristup. Ipak, kada malo pogledamo cijenu koju smo spomenuli iznad, nekako se stiče utisak da će u budućnosti slanje takve poruke biti skuplje od slanja običnog SMS-a.

(Radiosarajevo.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije