Programi

Windows 10 olakšava borbu protiv neželjenih aplikacija

Windows 10 olakšava borbu protiv neželjenih aplikacija
Foto: Pixabay | Windows 10 olakšava borbu protiv neželjenih aplikacija
N.N.

Windows 10 će automatski blokirati neželjene aplikacije. Microsoft je ubacio novu opciju i PUA (potencijalno neželjene aplikacije) će automatski biti blokirane.

Ova opcija nije nova – Microsoft ju je uveo u maju 2021. godine sa novim ažuriranjem Windows 10, ali nije automatski radila svoj posao.

Po ažuriranju, ona je po difoltu bila onemogućena, pa ste sami morali da odete u podešavanja i označite da želite da Windows automatski blokira PUA.

Microsoft sada mijenja tu opciju i novim ažuriranjem će neželjene aplikacije automatski biti blokirane. Ako kojim slučajem ne želite da ih blokirate, možete to isključiti u podešavanjima.

PUA su uglavnom promocije nekih programa, koje se instaliraju dodatno uz program koji sami instalirate.

Često vam promakne ili je negdje skriveno štiklirano da dopuštate instalaciju PUA i odjednom na svom računaru zatičete novi pregledač, koji niste svojevoljno instalirali.

Problem je što one koriste sistemske resurse i usporavaju vaš kompjuter, ali prave i neke druge probleme, koje mogu ostaviti dugoročne posljedice.

Mnogi korisnici protiv njih se bore raznim programima i antivirusima, a sada je Microsoft olakšao tu borbu i više o njima nećete morati da razmišljate, piše B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije