Programi

Windows 11 ažuriranje prouzrokuje "plavi ekran smrti" i ruši aplikacije

Windows 11 ažuriranje prouzrokuje "plavi ekran smrti" i ruši aplikacije
Foto: Arhiva/Ilustracija | Windows 11 ažuriranje prouzrokuje "plavi ekran smrti" i ruši aplikacije
N.N.

Prvi problemi, koje su korisnici počeli da prijavljuju nakon instaliranja ažuriranja, se odnose na servere koji koriste Kerberos i Domain Controllere. Ovaj problem ne utiče na većinu standardnih korisnika, ali oni koji su za lične verzije Windows 11 ažuriranja instalirali KB5013943 zakrpu prijavljuju "plavi ekran smrti" (BSoD).

BSoD za Windows je "Stop Error", a radi se o operaciji koja se aktivira kada operativni sistem prijavi sistemu da stopira sve akcije kako bi se sprečila oštećenja u operativnom sistemu ili na podacima.

Sophos, kompanija koja obezbjeđuje antivirus softver, bio je jedna od prvih kompanija koje su prijavile aktuelni BSoD, koji korisnici dobijaju. Ukazuje se da je greška u vezi sa drajverima koji se često koriste od strane antivirus softvera ove kompanije (a vjerovatno i sa antivirus programima drugih kompanija). Srećom, Sophos je objavio i zaobilazno rješenje problema, a ažurirao je i sopstveni softver i drajvere.

Korisnicima se preporučuje da pauziraju ažuriranja i da ih ne omogućavaju dok Microsoft zvanično ne objavi ispravku za svoj softver. Drugo rješenje je da se preimenuje drajver koji ima problem, ali je ovo potencijalno opasnije, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije