Programi

Windows 11 će se uskoro naći na pola milijarde uređaja

Windows 11 će se uskoro naći na pola milijarde uređaja
Foto: Ilustracija | Windows 11 će se uskoro naći na pola milijarde uređaja

Pojavio se novi izveštaj, koji sugeriše korisničku bazu za Windows 11 operativni sistem.

Prema dokumentaciji, koja se pojavila, Microsoftov aktuelni operativni sistem je instaliran na više od 400 miliona aktivnih uređaja. 

Ovo predstavlja iznenađujuće visok broj, koji prevazilazi i očekivanja samog Microsofta.

Windows 11 je ovog mjeseca napunio dvije godine, a njegov rast je bio značajno sporiji u odnosu na Windows 10. Doduše, to nije iznenađenje jer je Windows 10 bio besplatna nadogradnja za Windows 7 i 8.1 korisnike, a pri tome nije imao značajne hardverske zahtjeve.

S druge strane, Windows 11 je imao značajno visoke hardverske zahtjeve, pa se dešavalo da i dalje sposobni računari ne mogu da pokrenu Microsoftov najnoviji OS. Takođe, ljude su u velikoj mjeri od nadogradnje na Windows 11 odbile i promjene korisničkog interfejsa, kao što je redizajnirani Start meni, novi kontekstualni meniji i drugo.

Microsoft je bio svjestan da će novi sistemski zahtjevi usporiti stopu prihvatanja Windowsa 11, pa je imao skromna očekivanja. Ali, ako su tačni izvještaji o tome da je Windows 11 instaliran na preko 400 miliona aktivnih uređaja, to je mnogo više od onoga čemu se softverski gigant nadao.

Očekuje se da bi Windows 11 tokom 2024. godine mogao da bude prisutan na preko pola miliona uređaja. Istovremeno, vjeruje se i da će kompanija u drugoj polovini sljedeće godine predstaviti novu verziju Windowsa (nezvanično nazvanu Windows 12).

Sugeriše se da će Windows 12 navodno donijeti značajne izmjene u platformu, sa boljom Cloud PC integracijom, AI funkcijama i više izmjena korisničkog interfejsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije