Programi

Windows 11 dobija novi Notepad sa podrškom za tamni režim

Windows 11 dobija novi Notepad sa podrškom za tamni režim
Foto: Screenshot/Twitter | Windows 11 dobija novi Notepad sa podrškom za tamni režim

Microsoft predstavlja novu verziju klasičnog Notepada za Windows Insajdere koji isprobavaju Windows 11 na Dev kanalu. Kao što možete očekivati, nova aplikacija donosi Notepad mnogo više u skladu sa jezikom dizajna operativnog sistema Windows 11, uključujući stvari kao što su efekat transparentnosti i nova ikonografija. Možda najvažnije, nova aplikacija podržava tamni režim.

Ako ste ljubitelj Notepada, i često radite u njemu, ovo je vijest koja će vam sigurno puno značiti. Notepad nije doživio veliki redizajn već dugo vremena, iako je Microsoft dodao nekoliko funkcija tokom životnog vijeka Windows 10. Sada će izgledati radikalno drugačije. Vidjećete prozirnost Mica efekta u zaglavlju aplikacije, a opcije menija su povećane. Tu je i novo dugme za podešavanja u gornjem desnom uglu.

Naravno, najveća vijest je vjerovatno podrška za tamni režim u Notepad-u, koji mnoge ugrađene Windows aplikacije nikada nisu dobile posljednjih godina. Paint bi takođe trebalo da je dobije u bliskoj budućnosti. Ovo će učiniti korišćenje Notepad-a mnogo lakšim za oči, posebno ako radite u uslovima slabog osvjetljenja.

Microsoft je takođe dodao novo iskustvo pronalaženja i zamjene, koje zamijenjuje tipičan iskačući prozor sa malom trakom sa alatkama u centru na vrhu dokumenta, javlja XDA-developers. Ovo bi trebalo da olakša pronalaženje rezultata bez ometanja fokusa gledanja. Još jedna nova karakteristika je podrška za poništavanje na više nivoa. Trenutno, ako pritisnete Ctrl + Z u Notepad-u, poništićete svoju poslednju radnju, a ponovnim pritiskom na te tastere ponovo ćete izvršiti tu radnju, tako da zaista možete poništiti samo posljednju promjenu. Ova promjena znači da možete da poništite više ili veće greške u jednom potezu.

Neki korisnici bi mogli biti zabrinuti da bi unošenjem izmjena u Notepad, Microsoft mogao na kraju uništiti aplikaciju na koju su se ljudi oslanjali godinama. Međutim, kompanija je ponovila da su performanse i produktivnost "najvažniji" za Notepad i da će nastaviti da radi dobro u tim oblastima. Postoje neki poznati problemi u ovoj verziji, ali kompanija radi na njihovom otklanjanju, kao i na poboljšanju podrške za veoma velike tekstualne datoteke.

(benchmark)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije