Programi

Windows 11 unosi još jednu promjenu: Ovo će od sada biti automatski podešeno

Windows 11 unosi još jednu promjenu: Ovo će od sada biti automatski podešeno
Foto: Pixabay/Ilustracija | Windows 11 unosi još jednu promjenu: Ovo će od sada biti automatski podešeno

Enkripcija postaje standard u tehnološkom svijetu, a posljednji koji je uvodi kao obaveznu za sve uređaje je operativni sistem Windows 11.

Microsoft će, od verzije Windows 11 24H2 verzije, omogućiti da enkripcija bude podrazumijevana za Pro i Home varijante, kako za nove instalacije, tako i za resete sistema.

Ovo je potvrdio i sam Microsoft, rekavši kako želi da podrži usvajanje enkripcije uređaja.

Ovu funkciju omogućava BitLocker tehnologija kako bi se enkriptovali drajvovi sistema, a sve u cilju očuvanja podataka, prenosi B92.

Ako prihvatite ovo, jedino bi trebalo da znate da morate da napravite bekap vašeg BitLocker "recovery" ključa, jer ako izgubite pristup tome, izgubićete i pristup čitavom računaru.

Dobra vijest je, međutim, to što ne morate odjednom da imate enkriptovan računar, jer ćete moći da odaberete da li želite ovo ili ne.

Mada su hardverski zahtjevi za Windows 11 uglavnom kompatibilni sa BitLockerom, oni koji žele da ugase automatsku enkripciju uređaja imaju nekoliko opcija.

Prvo, to može da se uradi pomoću modifikacije registra tokom instalacije, a drugo, mogu da se koriste alati kao što je Rufus. Sve ovo, međutim, vjerovatno ne bi bilo pametno da radite ukoliko nemate neki stariji računar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije