Programi

Znate li da telefon čuva mapu s mjestima na kojima ste fotografisali

Znate li da telefon čuva mapu s mjestima na kojima ste fotografisali
Foto: FunkyFocus/Pixabay | Znate li da telefon čuva mapu sa mjestima na kojima ste napravili fotografije

Nema sumnje, živimo u vremenu kada mnoge kompanije imaju puno informacija o nama, htjeli mi to ili ne. Ponekad se ovi podaci sakupljaju i čuvaju čak i bez našeg znanja, a ovaj tekst skreće pažnju na jedan takav slučaj.

U pitanju je servis Google Photos, koji mnogi od nas koriste za pravljenje i čuvanje fotografija na mobilnom telefonu. Ono što ne znaju svi je da se u okviru aplikacije nalazi servis za praćenje koji pokazuje gdje tačno je napravljena svaka vaša fotografija koju ste sačuvali. Ukoliko ne vjerujete, dovoljno je samo da uđete u aplikaciju Google Photos, kliknete na dugme Search i potom Places i naći ćete ovu mapu, piše Twisted Sifter.

Ukoliko ste ulogovani u svoj Google nalog, kao što većina i jeste na svojim telefonima, i aplikacija Google Maps čuva ove podatke. U njoj izaberite dio Your Timeline i sortirajte po danu pravljenju fotografije na Day ili mjestu pravljenja fotografije na Places.

Dobra vijest je da se ovo može isključiti u obje aplikacije. Za Google Maps, uđite u opciju Manage Location History kada ste u dijelu Timeline i potom isključite ovu opciju. Za Google Photos, idite u dio Settings, potom Sharing i uključite opciju Hide Photo Location Data.

(Citymagazine)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije