Svemir

Bezos nudi dvije milijarde dolara da se vrati u trku za Mjesec

Bezos nudi dvije milijarde dolara da se vrati u trku za Mjesec
Foto: Screenshot / Youtube | Bezos nudi dvije milijarde dolara da se vrati u trku za Mjesec
Tanjug

Najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos ponudio je da pokrije troškove NASA u iznosu od 2 milijarde dolara, kako bi američka svemirska agencija ponovo razmotrila mogućnost da sa njim potpiše ugovor za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.

NASA je u aprilu ugovor dodijelila Ilonu Masku i njegovoj kompaniji SpaceX, a odbila ponudu Bezosovog Blue origina. Ugovor predviđa izgradnju sistema za slijetanje koji bi nosio astronaute na lunarnu površinu najranije 2024.

Iako je bilo očekivano da bi u projektu mogle da učestvuju dvije kompanije, Agencija, zbog nedostatka sredstava, može da dodijeli ugovor samo jednoj. NASA je dobila samo 850 miliona dolara od 3,3 milijarde koje je zatražila od Kongresa za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.

Bezos je u pismu administratoru Agencije Bilu Nelsonu naveo da će Blu oridžin premostiti nedostatak budžetskog finanasiranja odricanjem od svih isplata u tekućoj i narene dvije vladine fiskalne godine u iznosu od 2 milijarde dolara, kako program bio vraćen "na pravi put".

Precizirao je da ta ponuda ne podrazumijeva odlaganje, već potpuno i trajno odricanje od isplata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije