Svemir

Mars ima četiri godišnja doba i marsotrese

Mars ima četiri godišnja doba i marsotrese
Foto: Unsplash / Ilustrativna fotografija | Mars ima četiri godišnja doba i marsotrese

Na četvrtu planetu Sunčevog sistema povela nas je Andrea Rajšić, doktor geologije i član NASA tima pri misiji "Insajt".

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Rajšićeva je istakla da je bilo planirano da misija traje dve godine i da se prikupe glavni podaci, ali je produžena na četiri i nedavno završena.

Sakupljeno je dovoljno solarne energije solarnim panelima.

Prikupljeni su kvalitetni podaci, a na panele je palo dosta prašine, nije više bilo moguće slati informacije, pa je NASA odlučila da misiju završi.

"Crvena planeta ima četiri godišnja doba, jezgro je manje, u tečnom je stanju kao na Zemlji, sastoji se od više lakih elemenata, pa ne generiše magnetno polje kao što se dešava na Zemlji. Zbog toga Mars nema magnetno polje", rekla je Andrea.

Ističe da je za četiri godine istraživanja Marsa otkriveno oko 1.300 marsotresa, jer Mars nije mirna planeta. Marsotresi su intenzivniji nego na Zemlji.

"Mars je jedna velika pustinja i velike su oscilacije dnevne temperature. Neki potresi su posledica dnevne aktivnosti, postoje i rasedi i pukotine koji imaju nekakva kretanja", rekla je Andrea.

Dodaje da su zanimljivi inpakti, odnosno, udari meteorita, jer Mars ima tanku atmosferu, pa meteoriti lakše prežive i udare u površinu Marsa.

"Rezultati mog doktorata su doprinosili celoj misiji. Naučni tim Insajt misije sastoji se od preko stotinu naučnika i mladih istraživača iz celog sveta. Svi projekti na kojima radim su finansirani od NASA", dodala je.

Na Rudarsko-geološkom fakultetu 20. januara 2023. godine u 12 časova održaće se predavanje na kome će Andrea Rajšić govoriti o svojim iskustvima sa misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije