Svemir

Pratite nas na Google news

Misteriozna Aurora: Da li ste vidjeli zmaja na nebu?

Misteriozna Aurora: Da li ste vidjeli zmaja na nebu?
Foto: Twitter | Misteriozna Aurora: Da li ste vidjeli zmaja na nebu?
N.N.

NASA je objavila fotografiju misteriozne Aurore boralis koja podsjeća na zmaja koji je otvorio usta i sprema se da bljuje vatru na nebu iznad Islanda.

Zapanjujuća fotografija prirodnog čuda izazvale su čestice emitovane od Sunca koje su se "razbile" u atmosferu i na taj način izazvale nevjerovatan prikaz svjetlosti.

"Da li ste ikada vidjeli zmaja na nebu? Iako pravi leteći zmajevi ne postoje, ogromna Aurora u obliku zmaja razvila se na nebu iznad Islanda ranije ovog mjeseca. Aurora je izazvana rupom u Sunčevoj koroni koja je izbacila nabijene čestice u solarni vjetar koji je uslijedio nakon promjene međuplanetarnog magnetnog polja do Zemljine magnetosfere", napisali su iz NASA.

Ova pojava je utoliko čudna jer se "zmajeva" Aurora pojavila u vrijeme niske aktivnosti sunčevih pjega, što znači da naša zvijezda ne emituje toliko naelektrisanih čestica ili "sunčevog vjetra" kao što je to uobičajeno u ovo doba godine, prenosi britanski "Metro“.

"U februaru nije bilo sunčevih pjega na Suncu, što je dovelo do toga da imamo veoma živopisne Aurore", poručili su iz NASA-e.

Inače, Aurore nemaju zvuk, mada su pojedini ljudi govorili da čuju određeno "pucketanje" ili bijeli šum kada gledaju u ovu polarnu svjetlost.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije