Svemir

NASA: Mjesec se smanjuje kao što se skupljaju bobice grožđa

NASA: Mjesec se smanjuje kao što se skupljaju bobice grožđa
Foto: N.N. | NASA: Mjesec se smanjuje kao što se skupljaju bobice grožđa

ZAGREB - Zemljin satelit Mjesec ima rijetku geološku aktivnost i na njemu se povremeno, kao i na Zemlji i ostalim planetama, dešavaju potresi, a zbog unutrašnjeg hlađenja u posljednjih nekoliko stotina godina to nebesko tijelo se smanjilo za 50 metara i još je tektonski aktivno, tvrde naučnici NASA.

Skupljanje Mjeseca naučnici su uporedili sa skupljanjem bobice grožđa koja se smanjuje i bora pretvarajući se u grožđicu, ali za razliku od kožice grožđa površinska kora Mjeseca se zbog krhkosti raspada, piše Index pozivajući se na portal Staf (Stuff).

Kako se navodi, do tih pojava dolazi kada se kora pomjera gura jedan dio iznad drugog, pri čemu se stvaraju neobične stijene koje se mogu vidjeti na površini.

Od ranije je poznato da se na mjesecu dešavaju četri vrste potresa - prva tri tipa se odnose na duboke potrese koje uzrokuju sudari meteorita ili toplinski potresi uzrokovani Sunčevom toplinom i oni su relativno slabi, dok je četvrta vrsta takozvanih "plitkih" potresa koja je snažnija i može da dostigne jačinu do 5,5 stepeni po Rihteru.

"Analizom smo zaključili da je ovakva aktivnost još uvijek prisutna i da vjerojatno izaziva potrese i danas, kad se Mesec i dalje postupno hladi i smanjuje", tvrdi Tomas Voters, viši naučnk Centra za Zemlju i planetarne studije pri vašingtonskom Smitsonijanu.

Naučnici tvrde da se potresi i skupljanje ovoga nebeskog tela nastavljaju i danas, a fotografije kamenja i klizišta na površini upućuju na nedavne tektonske aktivnosti.

NASA poručuje da se potresi događaju u trenutku kad je Mjesec na najudaljenijoj tački od Zemlje jer Zemljina gravitacija oštećuje njegovu koru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije