Svemir

NASA: Pronađeni uzorci koji nagovještavaju život na Marsu

NASA: Pronađeni uzorci koji nagovještavaju život na Marsu
Foto: NASA | NASA: Pronađeni uzorci koji nagovještavaju život na Marsu
Tanjug

Naučnici NASA objavili su da je njihov rover "Perseverance" (istrajnost) pronašao neke od najvažnijih uzoraka organskog porekla do sada, koji idu u korist misije utvrđivanja postojanja života na Marsu.

Nekoliko nedavno prikupljenih uzoraka uključuje organsku materiju, što ukazuje na to da je krater "Jezero", koji je vjerovatno nekada "držao" jezero i deltu koja se ulivala u njega, imao potencijalno naseljenu sredinu pre 3,5 milijardi godina.

"Stijene koje smo istraživali u delti imaju najveću koncentraciju organske materije koju smo do sada pronašli tokom ove misije", rekao je Ken Farli, naučnik projekta "Perseverance" na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni.

Misija rovera, koja je počela na Crvenoj planeti prije 18 mjeseci, uključuje traženje znakova drevnog mikrobnog života. Trenutno, rover sadrži 12 uzoraka stena.

Lokacija delte čini krater "Jezero", koji se proteže na 45 kilometara, geološke karakteristike u obliku lepeze, koja je nekada bila prisutna na mjestu gdje se rijeka spajala sa jezerom, pri čemu čuva "slojeve marsovske istorije" u sedimentnoj steni, koja je nastala kada su se čestice spojile u ovom okruženju koje je ranije bilo ispunjeno vodom.

Interesantno je da je NASA ovom mjestu na Marsu dala ime "Jezero", na srpskom jeziku, jer svojim reljefom podsjeća na malu opštinu Jezero u Republici Srpskoj, koja ima 1.100 stanovnika.

Do novih uzoraka rover je došao nakon što je istraživao dno kratera Jezera i pronašao dokaze u magmatskim stenama.

"Delta je, sa svojim raznovrsnim sedimentnim stijenama, u kontrastu sa magmatskim stijenama nastalim kristalizacijom magme, a otkrivenim na dnu kratera", rekao je Farli.

Tim misije je jednu od stena koje je Perseverance uzorkovao nazvao "Vildcat Ridge".

Naučnici su objasnili da je stijena vjerovatno nastala kada su se blato i pijesak nataložili u jezeru sa slanom vodom dok je ispario prije milijardu godina.

Analizom instrumenata otkriveno je da su organski minerali vjerovatno aromati ili stabilni molekuli ugljenika i vodonika, koji su povezani sa sulfatima.

"Iako samo otkrivanje ove klase organskih materija ne znači da je život definitivno postojao, ovaj skup zapažanja počinje da liči na neke stvari koje smo vidjeli ovde na Zemlji", rekao je Šarma.

"Perseverance" je, kao i rover "Curiositi" ranije, pronalazio organsku materiju na Marsu, ali ovog puta, otkrivanje se dogodilo u oblasti u kojoj je možda nekada postojao život.

Plan je da neke buduće misije NASA donesu sve ove uzorke na Zemlju, kako bi bili detaljno analizirani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije