Svemir

Najsjajnija kometa "Atlas" prolazi pored Zemlje

Najsjajnija kometa "Atlas" prolazi pored Zemlje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Najsjajnija kometa"Atlas" prolazi pored Zemlje

Novootkrivena kometa nazvana "Atlas", koja će 23. maja proći pored Zemlje, na putu je da postane jedna od najsjajnijih kometa koja će ukrasiti naše noćno nebo još od Hejl-Bopove komete 1997. godine.

Zvaničnog naziva C/2019 I4, kometa je dobila nadimak "Atlas", kako se zapravo zove teleskop koji ju je primijetio krajem decembra 2019. Kako se bliži našem Sunčevom sistemu, kometa postaje sve sjajnija.

"Kometa trenutno oslobađa ogromne količine svojih gasova i zato je tako blještava", izjavio je za SpaceWeatherArchive Karl Botams iz Pomorske istraživačke laboratorije u Vašingtonu.

Od otkrića 28. decembra 2019. godine, kometa je sve sjajnija i prema tom kriterijumu, dostigla je osmu kategoriju.

Iako nije vidljiva golim okom, teleskopi srednje veličine bi trebalo da detektuju kometu u noćnim uslovima.

"Atlas" kometa može da dostigne magnitude od +1 do - 5, do maja, kada će biti najbliža Suncu.

Važno je zapamtiti da su komete "ćudljive". Tokom svakog njihovog putovanja oko Sunca, isparavaju smrznuti sastojci, što rezultira jakim sjajem oko jezgra. Solarni vjetrovi zatim to "rastežu" u rep komete, a neki se protežu milionima kilometara od "glave“ komete, navodi mnn.com.

U nekim slučajevima, komete za koje naučnici očekuju da dodatno posvijetle, ponašaju se potpuno drugačije i smanje svoj sjaj. Druge se tokom svog kretanja razbijaju i takođe blijede.

Preživljavanje bliskog susreta

"Atlas" će 23. maja proći pored Zemlje na oko 115 miliona kilometara, a očekuje se da će putanja kometu odvesti na svega 37 miliona kilometara od Sunca, nedjelju dana kasnije, 31. maja.

Botams nije optimista i boji se da "Atlas" neće preživjeti tako blizak susret.

"Moje lično mišljenje je da je kometa 'Atlas' preaktivna i ne bih se iznenadio kad vidim da počinje brzo da blijedi i da se možda čak i raspadne, prije nego što stigne do Sunca", rekao je Botams, prenosi RTS.

Inače, prema NASA proračunima, čini se da "Atlas" dijeli skoro identičnu orbitu "dugu" 6.000 godina s Velikom kometom iz 1844. godine, pa je moguće da je "Atlas" možda fragment te komete.

Kada je riječ o eventualnom posmatranju za zainteresovane, kometa "Atlas" je u povoljnom položaju za one na sjevernim geografskim širinama. Moguće je vidjeti je teleskopom tokom noći do aprila.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije