Svemir

Noćas vrhunac ovogodišnje kiše meteora

Noćas vrhunac ovogodišnje kiše meteora
Foto: N.N. | Noćas vrhunac ovogodišnje kiše meteora

VAŠINGTON - Ovogodišnja kiša meteora Perzeidi noćas će dostići vrhunac, saopšteno je iz Američkog društva za izučavanje meteora.

Na internet stranici Američkog društva za izučavanje meteora navodi se da bi oblaci mogli da pokvare posmatranje Perzeida, kiše meteora koja će trajati od večeras do rano ujutru.

Bloger internet stranice "Akuveder astronomija" Dejv Samjuel izjavio je da se noćas može pojaviti i do stotinu meteora u 60 minuta, te da meteori nisu samo brojni već i lijepi, te da ostavljaju sjajan trag za sobom na nebu.

"Akuveder" upozorava da bi posmatranje Perseida mogao da oteža Mjesec, koji će biti skoro pun i tako određivati koliko meteora se može vidjeti.

"Perzeidi će biti najaktivniji nakon ponoći, pa sve do svitanja. Međutim, tokom ove pojave biće toliko meteora, pa je moguće da neke od njih vidite već tokom večeri", naglasio je Samjuel.

"Akuveder" napominje da bi posmatrači trebalo da drže Mjesec van vidokruga i da gledaju tamniji dio neba, što će povećati šanse da vide meteore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije