Svemir

Planeta je nekoliko puta bila na rubu nestanka

Planeta je nekoliko puta bila na rubu nestanka
Foto: N.N. | Planeta je nekoliko puta bila na rubu nestanka

BIJELJINA - Eksplozija supernove u dalekoj prošlosti skoro je uništila tragove života u Sunčevom sistemu - saopštili su naučnici.

 

Sunčev sistem zamalo je razbijen u paramparčad eksplozijom supernove koja se dogodila u njegovoj blizini – objavila je astrofizičar Doris Arzumanjan.

Ona je sa kolegama iz Nacionalne astronomske opservatorije Japana otkrila da je tada galaksiju zaštitila njena takozvana "generička kapsula" – ​​oblak molekularnog gasa, koji je, na sreću, tada još bio očuvan.

To je bila prva poznata kataklizma sa kojom je mogla nestati i Zemlja. A bilo ih je još.

Asteroid koji je skoro uništio tragove života na Zemlji prije dvije milijarde godina bio je prečnika 25 kilometara.

Istraživači sa Univerziteta Ročester, u američkoj državi NJujork, istražili su krater "Vredefort" u Južnoj Africi – najveći na Zemlji, prečnika 300 kilometara. I došli do zaključka: da je asteroid koji ga je napravio bio - ogroman.

Udario je o Zemlju brzinom od oko 20 kilometara u sekundi. Neki od mikroorganizama za koje se činilo da su u to vreme već postojali pokazali su veliki otpornost - nisu svi iščezli.

U Australiji je nedavno pronađen krater od 520 kilometara. Preliminarno, nastao je prije oko 445 miliona godina, a asteroid koji ga je napravio izazvao je masovno izumiranje svega živog. Tačnije - 85 odsto svega.

Prije otprilike 700 miliona godina dogodilo se najveće u istoriji "smrzavanje planete".

Zemljina kugla se pretvorila u džinovsku "snježnu grudvu", a razlog je još nepoznat.

Život koji je tada postojao spasen je samo zato što led iz nekog razloga nije prekrio cijelu Zemlju - na ekvatoru i ponegdje u srednjim geografskim širinama, ostalo je ponešto i nezamrznuto.

Tu su se sačuvale bakterije i alge jer su imale pristup kiseoniku i svjetlosti.

Prije otprilike 252 miliona godina dogodilo se "Veliko izumiranje života" – najveće u istoriji naše planete. Tada je u opstalo jedva četiri odsto morskog života i manje od trećine kopnenog.

Kineski i američki geofizičari su u časopisu "Nejčer komunikejšn" dali ubjedljive dokaze da su tada vulkani uništili skoro sav praistorijski život.

Vulkani su "divljali" širom planete, ali su najaktivniji bili na teritoriji moderne Indije i Sibira.

To je trajalo stotine hiljada godina. Neki stanovnici Zemlje su se jednostavno otrovali, drugi su izumirali od gladi, treći od posljedica pada temperature za oko deset stepeni.

Sam pomor trajao je oko 60.000 godina. Na sreću, stvorenja koja su preživjela bila su dovoljna da podrže proces evolucije, na čijem kraju su se pojavili i ljudi.

Mnogi naučnici vjeruju da se biblijski potop, u kome se "udavilo" drevno čovječanstvo, zaista dogodio. Dokaz su i jezera sa slanom morskom vodom, hiljadama kilometara udaljena od mora i okeana.

Pitanje je samo - odakle je došla voda dovoljna za globalni potop? Naučnici tvrde da je došla - iz dubine zemlje.

Otkriće koje to potvrđuje kao najvjerovatniji scenario načinio je Majkl Vajsešn, profesor seizmologije na Univerzitetu u Vašingtonu.

On je sa kolegama došao do saznanja da ispod istočnog dijela Evroazije i pod Sjevernom Amerikom postoje ogromni rezervoari vode.

Naučnici tvrde da je ima bar koliko u Sjevernom ledenom okeanu i da ta podzemna voda – pod dejstvom tektonskih procesa u Zemljinoj kori - povremeno izlazi na površinu.

Naučnici Vašingtonskog univerziteta iz Sent Luisa tvrde da su se u "biblijskom potopu" susrela dva čudovišna procesa: voda, koja se izlila iz unutrašnjosti Zemlje, podigavši nivo svjetskog okeana, i voda koja je u vidu pare stigla u atmosferu, tu se kondenzovala i potom padala 40 dana i 40 noći.

Ali, gdje je ta voda poslije nestala? Vratila se nazad kroz otvore-slivnike. Takvi "slivnici" postoje na dnu okeana. Samo kroz Marijansku brazdu u Zemljinu utrobu se vraćaju kubni kilometri vode - navode naučnici.

Procjenjuje da na planetu Zemlju može opet pasti neki gigantski asteroid, što će ponovo dovesti do velikog buđenja vulkana i zamrzavanja njene površine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije