Svemir

Predstavljena nova svemirska odijela za narednu misiju NASA na Mjesec (FOTO)

Predstavljena nova svemirska odijela za narednu misiju NASA na Mjesec (FOTO)
Foto: NASA | Predstavljena nova svemirska odijela za narednu misiju NASA na Mjesec (FOTO)

BEOGRAD - Američka svemirska agencija (NASA) i vazduhoplovna kompanija Aksiom Spejs (Axiom Space) predstavile su prototip svemirskog odijela koje će astronauti nositi u misiji Artemis III - prvom slijetanju ljudske posade na Mjesec poslije 1972. godine, javlja TV mreža CBS.

U poređenju sa glomaznim i nefleksibilnim odijelima misije "Apolo" koja su dovela do pada astronauta dok su hodali po Mjesecu, nova odijela su dizajnirana da budu mobilnija, izjavio je Rasel Ralston, zamjenik menadžera programa EVA u Aksiom svemiru.

"Ovo odijelo će biti mnogo lakše za hodanje ili za obavljanje mnogih potpuno istih zadataka koje su radili u Apolu, čak i više, ali na malo lakši način", rekao je Ralston.

Redizajn svemirskog odijela obuhvata sve - od glave do pete. 

Nova kaciga nudi poboljšanu vidljivost, a čizme su specijalno dizajnirane za hodanje po Mjesecu, zajedno sa toplotnom izolacijom pogodnom za južni pol Mjeseca.

Da bi pripremili odijelo za slijetanje na Mesec, planirano za 2025. godinu, Aksiom Space i NASA će fino podesiti i procijeniti odijelo kroz testiranje u laboratoriji za neutralnu plovnost Džonsonovog svemirskog centra u Hjustonu, gdje je dio bazena dubokog 12 metara pretvoren u lunarni pejzaž.

"To će nam biti zaista sjajan pokazatelj koliko je odijelo pokretno i kakav će umor, ako ništa drugo, osjećati članovi posade nakon šest ili sedam sati rada", rekla je Lara Kerni, koja nadgleda program u NASA i obezbjeđuje da Aksiom ispunjava zahtjeve.

Ralston je rekao da su odijela blizu konačne verzije, sa jednom značajnom razlikom - u boji. 

Spoljni sloj će biti bijeli i napravljen od milara i kevlara za misiju, koja će astronaute odvesti na dio Mjeseca gdje se u kraterima bilježe neke od najhladnijih temperatura u Sunčevom sistemu.

"Odlazak u trajno zasjenjeno područje na Mjesecu je nešto što nikada ranije nije urađeno, ničim", rekao je Ralston.

NASA je povjerila projekat Aksiomu nakon 15 godina razvoja sopstvenog mjesečevog odijela sljedeće generacije. 

Kompanija je prilagodila više od polovine NASA-inog originalnog dizajna.

Prema Pegi Vitson, jednoj od direktora u Aksiomu i bivšoj astronautkinji koja je provela više vremena u svemiru od bilo kog drugog Amerikanca, svemirsko odijelo je prvo koje je posebno dizajnirano da odgovara ženama.

Svemirsko odijelo 21. vijeka je napravljeno korišćenjem napredne tehnologije, kao što su laserski sjekači koji precizno sijeku različite tkanine i 3-D štampači koji kreiraju komponente, što rezultira uštedom troškova i vremena. 

Međutim, određene komponente se i dalje sklapaju pomoću tradicionalnih mašina za šivenje, prenosi CBS.

U junu prošle godine, NASA je odabrala dvije kompanije, Aksiom i Collins Aerospace, da naprave buduća svemirska odijela za let na Mjesec i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Te dvije kompanije će proizvoditi astronautska odijela u vrijednosti do 3,5 milijardi dolara, u periodu do 2034. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije