Svemir

Pratite nas na Google news

Primjećena nova planeta u blizini zvijezde Proxima Centauri

Primjećena nova planeta u blizini zvijezde Proxima Centauri
Foto: Ilustracija | Primjećena nova planeta u blizini zvijezde Proxima Centauri
N.N.

Astronomi su u blizini zvijezde Proxima Centauri – crvenog patuljka koji se nalazi na 4,2 sjvetlosne godine od našeg Solarnog sistema – primjetili još jedno nebesko tijelo koje je kandidat za novu planetu. Proxima je već poznata po tome što oko nje kruži jedna planeta veličine Zemlje – Proxima b.

Tako bi potencijalni novi susjed mogao d bude Proxima c, ali je "potencijalni" ključna riječ, budući da je novootkriveno nebesko tijelo za sada samo kandidat za poziciju planete.

Slike novog nebeskog tijela su napravljene uz pomoć High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) instrumenta koji je instaliran na teleskop u La Silla opservatoriji u Čileu.

Proxima b oko Proxima Centauri kruži na udaljenosti koja omogućava postojanje vode na planeti, ali nije poznato da li bi planeta mogla da podržava život kao što to može Zemlja, budući da neki eksperti pretpostavljaju da je zračenje zvijezde odavno eliminisalo atmosferu na ovoj planeti.

Sa druge strane, novoprimjećena planeta se nalazi na 1,5 astronomskih jedinica (AU – jedna jedinica predstavlja udaljenost Zemlje od Sunca – oko 150 miliona kilometara) od Proxime Centauri, što znači da je vjerovatno veoma hladna, te se pretpostavlja da je temperatura na površini oko -234 stepeni Celzijusove skale. Takva udaljenost ukazuje na to da potencijalna planeta nije naseljiva, bar ne oblicima života na koje smo navikli.

(pcpress.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije