Svemir

Ruski naučnik otkrio da li retrogradni Merkur utiče na ljude

Ruski naučnik otkrio da li retrogradni Merkur utiče na ljude
Foto: Pixabay | Ruski naučnik otkrio da li retrogradni Merkur utiče na ljude

Ova planeta ne mijenja pravac svog kretanja i nema nikakav fizički uticaj na Zemlju i njene stanovnike, tvrdi Dmitrij Bisikalo.

Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji nema nikakav uticaj na planeti, kao ni na ljudsko zdravlje ili njihovu sudbinu, rekao je Dmitrij Bisikalo, direktor Astronomskog instituta Ruske akademije nauka i umjetnosti.

"Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji se javlja kada se čini da se planeta Merkur kreće unazad na svom orbitalnom putu. Ovo je optička iluzija koju izuazivaju različite orbitalne brzine Zemlje i Merkura. Naučno govoreći, Merkur ne mijenja pravac svog kretanja, nastavlja da kruži oko Sunca kao i obično. Zbog toga je to retrogradno kretanje Merkura ništa više od stvari pecepcije na Zemlji, bez ikakvog fizičkog uticaja na našu planetu i njene stanovnike", rekao je on za Tass.

Bisikalo naglašava da ne postoji nijedan naučni dokaz da retrogradni Merkur ima ikakav uticaj na komunikaciju, tehnologiju ili međuljudske odnose, prenosi Telegraf.

"U astronomiji i fizici nema dokaza da položaj Merkura u svemiru ima direktan uticaj na svakodnevni život ljudi. Interakcije između planeta solarnog sistema i Zemlje zasnovane su na gravitacionim silama koje su previše slabe na tim rastojanjima da bi imale primjetan uticaj na pojedinačne ljudske akcije i odluke", objasnio je naučnik.

Retrogradni Merkur je počeo 1. i trajaće do 25. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije