Svemir

SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink

SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink
Foto: Screenshot/Twitter | SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink

Američki proizvođač raketa i satelita SpaceX u svemir je lansirao još 60 satelita Starlink kako bi se na taj način omogućila dostupnost interneta značajnom dijelu populacije u svijetu koja još uvijek nema pristup internetu, posebno u ruralnim područjima.

Posljednja misija od 60 satelita lansirana je uz pomoć rakete "Falcon 9" iz baze Cape Canaveral u saveznoj američkoj državi Floridi.

U saopštenju kompanije SpaceX navedeno je da je ovo bilo peto lansiranje istom raketom "Falcon 9" koja može poslužiti za višekratnu upotrebu.

Kompanija SpaceX prije ove misije u okviru istog projekta u svemir je lansirala ukupno 360 ​​satelita.

Američki proizvođač raketa i satelita ovim projektom ljudima u svijetu koji nisu zadovoljni svojim pružateljima internetskih usluga planira ponuditi alternativu.

SpaceX je najveći privatni satelitski operater koji je uspio zadržati učestali tempo svojih lansiranja uprkos krizi zbog pandemije virusa korona.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na najmanju moguću mjeru.

Kako bi svoje usluge mogli pružati u cijelom svijetu, SpaceX planira satelitima Starlink formirati mrežu od najmanje 12.000 satelita, a projekat bi trebao biti završen 2027. godine.

Kompanija SpaceX planira početi pružati internetsku uslugu Starlink ove godine korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije