Banja Luka

3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci

3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci
Foto: N.N. | 3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci

BANJALUKA - U namjeri veće zaštite pješaka, ovog vikenda će na novoj dionici Istočnog tranzita biti iscrtan trodimenzionalni pješački prelaz. Ovo je prvi put da će se na nekoj od gradskih saobraćajnica naći 3D prelaz, koji se pokazao kao jako dobro rješenje u zemljama Zapadne Evrope.

Prema objašnjenju iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, radi se, zapravo, o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prelaza, koja privlači pažnju vozača te samim tim dovodi do smanjenja brzine i povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Za početak, radi se o eksperimentalnom projektu, a nakon analize uočenih efekata, odlučićemo da li će se ubuduće na ovakav način obilježavati i drugi pješački prelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka”, ističu u resornom odjeljenju.

Uporedo s tim, ovog vikenda počinje još jedan ekperimentalni program u saobraćaju – obilježavanja horiziontalne saobraćajne signalizacije hladnom plastikom. Projekt počinje od Aleje Svetog Save, na dijelu od Narodnog pozorišta do Gundulićeve ulice.

“Umjesto boje, postavljaće se hladna plastika. Kao u slučaju 3D prelaza, na osnovu uočenih efekata, odlučićemo da li ćemo ovaj metod upotrebljavati i na drugim saobraćajnicama”, istakli su iz resornog odjeljenja.

Ovakvi prelazi traju mnogo duže u odnosu na konvencionalna rješenja, poput obilježavanja bojom, jer im vijek trajanja na kolovozu iznosi najmanje pet do šest godina. Pored toga, ova vrsta signalizacije uočljiva je tokom cijelog dana i noći, pri svim uslovima osvjetljenja, kao i u svim vremenskim uslovima, pa se očekuje da će, takođe, doprinijeti povećanju bezbjednosti saobraćaja.

Istovremeno, iz Odjeljenja podsjećaju da je u toku redovno održavanje horizontalne signalizacije na području grada.

“Frekventnije saobraćajnice u centru grada rađenu su noću, a sada se iscrtavaju saobraćajnice po ostalim naseljima”, ističu u odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije