Banja Luka

Akcija uklanjanja bespravno izgrađenih terasa u Banjaluci: "Kadar" i "Mujo" prvi na udaru

Akcija uklanjanja bespravno izgrađenih terasa u Banjaluci: "Kadar" i "Mujo" prvi na udaru
Akcija uklanjanja bespravno izgrađenih terasa u Banjaluci: "Kadar" i "Mujo" prvi na udaru

BANJALUKA - U cilju sprečavanja bespravne gradnje Odjeljenje za inspekcijske poslove počelo je s akcijom uklanjanja bespravno izgrađenih terasa na dva ugostiteljska objekta u centru grada.

Tako su inspektori danas intervenisali u objektu ćevabdžinice "Kod Muje" i popularnom kafiću "Kadar", bivšem "Mister X", gdje su u oba slučaja sporne nelegalno izgrađene terase.

"Vlasnik lokla 'Kadar' je sam počeo da uklanja spornu terasu i nadstrešnicu, a vlasnici ćevabdžinice 'Kod Muje' nisu dozvolili Inspekciji da uđe, tako da će u narednih deset dana Inspekcija u pratnji policije ponovo izaći na teren", rekli su u Gradskoj upravi.

Janko Kecman, v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove, precizirao je da su u slučaju ćevabdžinice "Kod Muje" nelegalno izgrađeni terasa, prateće nadstrešnice i pecana.

Istakao je da je nalog za rušenje ova dva objekta izdat u okviru velike i koordinisane akcije gradskih službi s ciljem sprečavanja i prevencije dalje bespravne gradnje u gradu.

Naglasio je da su gradske službe još ranije izdale naloge za rušenje jer je u postupku utvrđeno da je u oba slučaja riječ o klasičnoj divljoj gradnji, bez bilo kakvih dozvola gradskih vlasti.

Prema njegovim riječima, gradske službe i nadležno odjeljenje pravovremeno će reagovati na svaki pokušaj bespravne gradnje, a pogotovo kad je riječ o poslovnim subjektima.

"Ovo je samo početak. Nijedan pojedinac, o kome god da je riječ, ne smije osjetiti da je iznad zakona i pravila", istakao je Kecman i povao građane da gradskim vlastima prijave svaki oblik bespravne gradnje.

Dodao je da će ova akcija biti nastavljena i u narednom periodu i da će se na udaru Inspekcije naći svi oni koji su bespravno podigli objekte, osim onih koji su u međuvremenu ušli u proces legalizacije.

Time će, prema njegovim riječima, biti poslana jasna poruka svima koji misle da će gradske vlasti blagonaklono gledati na bespravno podignute objekte, pogotovo ako se ima u vidu da je 1. januara istekao rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

Kecman je podsjetio da prema zakonu nijedan objekat koji je bespravno sagrađen nakon juna 2013. godine ne može ući u proces legalizacije.

"S obzirom na to da su ovi objekti izgrađeni nakon juna 2013. godine nije bilo nikakvog osnova za legalizaciju takve gradnje", kazao je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije