Banja Luka

"BL bajk" se manje vozio

"BL bajk" se manje vozio
Foto: N.N. | "BL bajk" se manje vozio

U četiri mjeseca ove godine, koliko traje sezona iznajmljivanja "BL bajka", građani su bicikle iznajmili više od 1.200 puta, što je ipak manje nego u istom periodu prošle godine, kazali su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve za "Nezavisne".

Kako su dalje naveli, od 1. aprila ove godine bicikli su u najam uzeti 1.281 puta, dok su u istom periodu prošle godine zabilježena 1.552 najma.

"Građani najčešće iznajmljuju bicikla radnim danima, kada u prosjeku bude između 15 i 20 registrovanih iznajmljivanja", kazali su iz nadležnog odjeljenja.

Ovaj broj je vikendom nešto manji te, kako kažu iz resornog odjeljenja, broje između pet i 10 najmova dnevno.

"Broj registrovanih najmova je najveći od 16 i 18 časova svakim radnim danom", istakli su iz ovog odjeljenja.

Iako je ove godine zabilježen manji broj korisnika, iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ističu da se zainteresovanost za vožnju bicikala svake godine povećava s dolaskom toplijeg i ljepšeg vremena.

Dodali su da trenutno broje pet terminala na različitim lokacijama u gradu sa 40 bicikala koji su na raspolaganju za iznajmljivanje građanima svakog dana.

"Plan nam je da svako veće naselje dobije svoj terminal za iznajmljivanje bicikala", kazali su iz ovog odjeljenja, dodavši da će u skladu sa analizama utvrditi da li je potrebno proširiti kapacitete u narednom periodu.

Trenutno terminali postoje u centru u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, preko puta Gradske uprave, zatim na "Akvani", u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog doma "Nikola Tesla", u parku "Mladen Stojanović" i u naselju Obilićevo na ukrštanju ulica Cara Lazara i Krfske.

Kako su naglasili, cijena je nepromijenjena te je za pola časa vožnje besplatna, dok nakon toga svaki sljedeći započeti košta 1,5 KM.

Kako je kazala Ivana S., Banjalučanka koja živi u naselju Laušu, čim joj vrijeme dozvoli, na posao putuje bicklom.

 "Prošle godine sam gotovo svaki dan išla bicklom. Ove godine manje idem bicklom jer su velike vrućine, koje mi smetaju", kazala je i dodala da je bickl "BL bajka" koristila duži period dok je njen bicikl bio u kvaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije