Banja Luka

Bajka u Banjaluci: Otvoren Jesenji festival cvijeća, plodova i meda

Bajka u Banjaluci: Otvoren Jesenji festival cvijeća, plodova i meda
Foto: Anja Vidić | Bajka u Banjaluci: Otvoren Jesenji festival cvijeća, plodova i meda

Jesenji festival cvijeća, plodova i meda uz bajkovit program za djecu i odrasle svečano je otvoren danas u Banjaluci.

Sjajna ponuda cvijeća, jesenjih plodova i meda koju je pripremio veliki broj izlagača, prekrasan ambijent, balet, foto – kutak samo je dio onog što Banjalučani i turisti u našem gradu mogu vidjeti u periodu od 29. septembra do 1. oktobra.

Svečano otvaranje uz prigodan program održano je danas, a osim kulturno-umjetničkog programa koji je priredila Umjetnička škola "Vlado Miliošević", organizovane su i radionice iz oblasti uzgoja cvijeća, bilja i povrća, pčelarstva, ali i radionice jesenje kuhinje i pripreme zimnice.

Kako je rekla Milada Šukalo, ispred Gradske uprave, ovo je drugi jesenji festival po redu.

"Najveći značaj ovog sajma jeste da je nastao na inicijativi proizvođača i izlagača koji su rekli da u jesen imaju mnogo plodova te bi ih mogli izlagati i prodavati", potvrdila je ona, te dodala da su prepoznali značaj ove inicijative koju su podržali, te da ove godine na festivalu ima oko 50 izlagača.

"Pored privrednog značaja imaćemo i edukativni sadržaj, jer očekujemo na desetine učenika iz škola i predškolskih ustanova, koji će moći učiti o jeseni njenim plodovima", naglasila je Šukalova.

Dodaje da su pored edukativnog sadržaja pripremili zanimljiv program za najmlađe sugrađane.

“Najmlađi će imati priliku da nauče nešto o baštovanstvu, ali je u planu da uz mnogo smijeha, pjesme i plesa izaberemo i nagradimo najkreativnije kostime”, kazala je ona.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, rekao je da su ponosni što su sa proizvođačima pokrenuli ovakav festival kao nova gradska administracija.

“Ovaj sajam je koncipiran da promoviše zdrave proizvode i zdrav način života, sa akcentom na najmlađe, jer su oni naša budućnost”, rekao je Kresojević, te dodao da razvoj prodaje domaćih proizvoda unapređuju kroz urbane tržnice.

Branislav Popović, banjalučki pčelar, istakao je da mu je zadovoljstvo što učestvuje u ovakvoj manifestsciji.

"Nadam se da će svi posjetioci uživati na izložbi u ovakvom divnom vremenu, te da će ovaj festival postati tradicija, koja će se održavati još dugi niz godina", kazao je on.

Najavljeno je da u subotu, 30. septembra sve posjetioce očekuje nastup Prve baletske škole koja će izvesti segmente iz baleta "Čudesna šuma", a istoga dana biće proglašeni i pobjednici ovogodišnje akcije "Biramo najuređenije".

Takođe, ovaj festival prilika je da uživate u čarima jeseni i njenih plodova, ali i da steknete i nova znanja.

“S tim u vezi u subotu, 30. septembra  u „Staklencu“ kod parka „Petar Kočić“ biće organizovano i predavanje iz oblasti pčelarstva sa početkom u 18 časova”, kazali su iz Gradske uprave.

Inače, prodajna izložba cvijeća, plodova jeseni, meda i pčelinjih proizvoda će za sve posjetioce biti otvorena od 10.00 do 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije