Banja Luka

Banj brdo i 2023. godine bez skijališta

Banj brdo i 2023. godine bez skijališta
Foto: Nezavisne/Arhiva | Banj brdo i 2023. godine bez skijališta

Poznato banjalučko izletište Banj brdo ni sljedeće godine neće dobiti žičare ni staze za skijanje, potvrdili su iz Gradske uprave za "Nezavisne novine", a kako kaže Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik TOBL, potrebnije je spriječiti propadanje spomenika na vrhu navedene lokacije.

"Kada je riječ o izgradnji žičare između naselja Srpske toplice, Gornji šeher i vrha Banj brda, tačnije Šehitluka, kao i izgradnji ski-staza, ovi projekti nisu planirani da budu realizovani 2023. godine", istakli su iz Gradske uprave, te su dodali da je veliki projekat, a čija će realizacija početi naredne godine, vidikovac na Banj brdu.

"Prvi vidikovac koji će dobiti Banjaluka veoma je specifičan, jer se nalazi na jednom od simbola grada Banjaluke", istakli su oni te su dodali da je samo po sebi Banj brdo svojevrsni vidikovac.

"Naša želja je da posjetioci dobiju osjećaj kao da im je Banjaluka na dlanu", naglasili su iz Gradske uprave.

Prema riječima Mladena Šukala, samostalnog stručnog saradnika TOBL, za "Nezavisne novine", Banj brdo je previše nisko da bi se pravila ski-staza.

"Zbog uticaja klimatskih promjena sve manje je uslova za skijanje i na puno višim planinama", kazao je on, te je dodao da neki investitori ne ulažu u ovakve projekte na lokacijama čija je nadmorska visina ispod 1.500 metara.

"Mi ovdje u okruženju imamo Kozaru, koja ima skijalište i žičaru, a nalazi se na nekih 805 metara nadmorske visine, ali postoji problem sa snijegom, gdje praktično samo nekih 15 dana u godini imamo snijeg", pojasnio je on.

Nije skijalište, kako on kaže, jedini motiv i jedini način da se unaprijedi Banj brdo kao neka mikroturistička destinacija.

"Postoje brojne mogućnosti i nadam se da će se steći uslovi, te da će se formirati upravljačko tijelo koje bi upravljalo cijelom tom zonom", poručio je Šukalo.

Jedan od najvećih izazova i potreba je, prema njegovim riječima, obnavljanje Spomenika palim Krajišnicima, koji se nalazi na najvećoj kvoti Banj brda.

"Ovaj spomenik je rad jednog od najpoznatijih vajara memorijalne plastike bivše Jugoslavije Antuna Augustinčića, te smatram da je obnova istog sada prioritetni projekat, kako bi se zaustavilo njegovo propadanje i kako bi dobio puni sjaj, kao što je i imao", poručio je Šukalo.

Dodao je da je potrebno raditi i na drugim projektima koji će unaprijediti i obogatiti turističku ponudu na ovoj lokaciji.

"Upravo završavamo postavljanje nove signalizacije i edukativne staze na Banj brdu", istakao je on, te je dodao da je konačni cilj zaštita ovog područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

"Potencijala je mnogo i mi ćemo nastaviti sa ovakvim projektima i širenjem mreže pješačkih i biciklističkih staza", zaključio je Šukalo.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije