Banja Luka

Banjalučane ne zanima odvajanje otpada, preuzeli samo 60 besplatnih reciklažnih kanti

Banjalučane ne zanima odvajanje otpada, preuzeli samo 60 besplatnih reciklažnih kanti
Foto: Nezavisne novine | Banjalučane ne zanima odvajanje otpada, preuzeli samo 60 besplatnih reciklažnih kanti

Građani nisu pokazali pretjeranu volju za recikliranjem, s obzirom na to da je samo 60 domaćinstava preuzelo besplatne kante za reciklažni otpad, a kako kažu iz "Čistoće", i oni koji su preuzeli kante ne pridržavaju se pravila recikliranja.

Aleksandar Bajić, direktor "Čistoće", kazao je za "Nezavisne novine" da odziv građana nije zadovoljavajući.

"I dalje nam je ostalo dosta kanti za selektivno prikupljanje otpada, a ni one koje smo podijelili ne koriste se na propisan način", kazao je Bajić.

Naime, ideja je da domaćinstva s kojima se potpiše ugovor preuzmu po dvije kante, jednu za komunalni otpad i biootpad, a drugu u kojoj će odlagati reciklabilni otpad, kao što su papir, karton, plastična ambalaža, metalna ambalaža i staklo.

Cilj je bio očuvanje životne sredine i podizanje svijesti kod građana o recikliranju, ali s obzirom na to da ni oni koji su svojevoljno preuzeli kante ne razvrstavaju otpad između njih, izgleda da cilj nije ispunjen.

"Nismo zadovoljni odzivom građana, ali se nadamo da će na proljeće biti bolje", kazao je Bajić.

Kako dodaje, na proljeće planiraju da prošire projekat i da ga pokušaju sprovesti i u drugim naseljima.

Podsjećamo da su kante selektivnog prikupljanja otpada prvobitno postavljene u naseljima Rosulje i Nova varoša, a kako je Bajić još ranije najavio, dijeliće ih u onim dijelovima grada gdje ima najviše individualnih stambenih objekata, kao što su Lazarevo, Petrićevac i Lauš.

Podsjećamo, kako su ranije kazali iz Odjeljenja za komunalne poslove, pilot projekat selektivnog prikupljanja otpada počeo je sredinom 2020. godine, a za početak je bilo obuhvaćeno 229 domaćinstava.

"Plan je bio da se građani dobrovoljno jave za preuzimanje kanti za razdvajanje otpada, a kao stimulacija za pristupanje projektu uvedena je mjera umanjenja računa za odvoz otpada za 30 odsto", kazali su iz nadležnog odjeljenja.

Kako su dodali, osim uštede prostora na deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiće se novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije