Banja Luka

Banjalučani negoduju zbog pješačkih prelaza: Izbrisale se "zebre"

Banjalučani negoduju zbog pješačkih prelaza: Izbrisale se "zebre"
Foto: Jelena Đurđević | Banjalučani negoduju zbog pješačkih prelaza: Izbrisale se "zebre"

BANJALUKA - Građani se žale jer se većina pješačkih prelaza na području grada Banjaluka gotovo i ne vidi, a predsjednici savjeta mjesnih zajednica upozoravaju da je zbog toga ugrožena bezbjednost pješaka, a pogotovo djece.

Oliver Gačić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo, ističe da izblijedjeli pješački prelazi u njihovom naselju predstavljaju veliki problem.

"Najkritičnija je situacija u Ulici carice Milice, gdje je nedavno automobil udario pješaka na 'zebri' koja je izblijedjela, a gdje je i površinski sloj kolovoza oštećen", rekao je Gačić.

Dodao je da u ovoj ulici problem predstavlja i rasvjeta koja je slaba, te je osvijetljenost pješačkog prelaza u večernjim satima veoma loša.

Drago Dragić, predsjednik Savjeta MZ Borik 2, kaže da su i u ovom naselju pješački prelazi, ali i ostala horizontalna signalizacija izblijedjeli, te da je neophodno da ona u što skorije vrijeme bude obnovljena.

"Važno je da pješački prelazi budu vidljivi. Ako oni nisu uočljivi, vozači mogu da ne primijete pješake i time ugroze njihovu  bezbjednost, pogotovo ako su obučeni u tamnu odjeću", istakao je Dragić te dodao da im najveće probleme stvaraju prelazi na kojima je i frekvencija pješaka veća.

S njim se slaže i Darko Sabljić, predsjednik Savjeta MZ Kočićev vijenac, koji ističe da je većina pješačkih prelaza izblijedjela i u tom naselju.

"Najkritičniji je pješački prelaz u blizini OŠ 'Jovan Jovanović Zmaj', koji nije uočljiv, a preko njega najviše prelaze učenici", kazao je Sabljić.

Mladen R. iz Obilićeva kaže da se većina "zebri" izbrisala u tom naselju, ali i u ostalim dijelovima grada.

"Čim je toplije vrijeme i nema padavina vozači voze mnogo brže, a time je i opasnost za pješake veća, pogotovo na mjestima na kojima se slabo vidi pješački prelaz", kazala je Marijana M. iz Lazareva.

U Gradskoj upravi rekli su da je u toku javna nabavka za izbor izvođača radova, a koja bi trebalo uskoro da bude gotova.

"Nakon toga biće stvoreni uslovi za početak obilježavanja horizontalne signalizacije u gradu, a ti radovi trebalo bi da budu završeni do 22. aprila, Dana grada", rekli su u Gradskoj upravi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije