Banja Luka

Banjalučani se najviše žalili na deponije i manjak parkinga

Banjalučani se najviše žalili na deponije i manjak parkinga
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Banjalučani se najviše žalili na deponije i manjak parkinga

Kancelarija za građane Gradske uprave Banjaluka ove godine primila je 585 građana, te obradila 567 različitih zahtjeva, rekla je za "Nezavisne" Nikolina Račić, šef Odsjeka za saradnju s građanima u Gradskoj upravi.

Prema njenim riječima, građani se najčešće žale na nedovoljnu zastupljenost, odnosno izgrađenost pojedinih objekata infrastrukture, nepropisno odlaganje otpada, te nedovoljan broj parking mjesta u naseljima.

"U određenom broju slučajeva žalbi građana zbog nemogućnosti ostvarivanja prava posljedica su objektivnih, ali i subjektivnih okolnosti, zakonskih rješenja, nenadležnosti grada, te kao takve nisu u direktnoj vezi s postupanjem organizacionih jedinica", pojasnila je Račićeva.

Prema njenim riječima, na broj primljenih građana uticala je i aktuelna epidemiološka situacija i ograničena mogućnost kretanja određenih kategorija stanovništva u određenom periodu.

"U istom periodu prošle godine u Kancelariji za građane primljeno je 905 građana i obrađena su 573 zahtjeva", kazala je Račićeva.

U Kancelariji za građane vrši se neposredan prijem građana u vremenu od osam do 16 časova svakim radnim danom, bez vremenskog ograničenja i bez obaveze prethodnog najavljivanja.

"Kancelarija obrađuje različite molbe i zahtjeve građana, a koji u suštini predstavljaju molbe za pomoć, zahtjeve za rješavanje određenih infrastrukturnih pitanja, predstavke i pritužbe građana, zahtjeve za pristup informacijama u skladu sa odredbama Zakona o slobodi pristupa informacijama, upite građana različite sadržine i informisanje o mogućnostima ostvarivanja određenih prava", objasnila je Račićeva.

Dodala je da je osnovni cilj uspostavljanja Kancelarije za građane omogućavanje građanima da brže i efikasnije dođu do svih potrebnih informacija u vezi s postupcima iz nadležnosti Gradske uprave, ostvarivanjem njihovih prava, zakonskim rješenjima i načinom ostvarivanja njihovih prava u organizacionim jedinicama.

"Daju se odgovori na zahtjeve i pitanja građana, vrši neposredan prijem građana, razmatraju predstavke i pritužbe građana, ispituje njihova osnovanost s organizacionim jedinicama", rekla je Račićeva.

Dodala je da se u ovoj kancelariji takođe pribavljaju sve informacije koje se tiču ostvarivanja njihovih prava, upoznaju se s konkretnim zakonskim propisima, te im se pruža pomoć kako bi lakše i brže ostvarili svoja prava i dobili odgovor na pitanja koja se tiču ostvarivanja prava iz nadležnosti organa grada.

"Pored toga, ovdje građani mogu da iznesu svoje primjedbe i sugestije, te daju različite prijedloge", istakla je Račićeva.

Prošle godine, u Kancelariji za građane primljeno je i obrađeno ukupno 1.210 predmeta, dok je na razgovor primljeno 1.922 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije