Banja Luka

Građanima u Banjaluci na raspolaganju "Bl bajk"

Građanima u Banjaluci na raspolaganju "Bl bajk"
Foto: N.N. | Banjalučanima na raspolaganju "Bl bajk"

BANJALUKA - Od danas je u Banjaluci u funkciji “Bl bajk”, servis za iznajmljivanje gradskih bicikala, saopštila je Gradska uprava.

"Tako da svi oni koji žele, ove javne bicikle mogu da koriste za odlazak na posao umjesto putničkog automobila ili pješačenja", navedeno je u saopštenju.

Kako ističu stručnjaci, korištenjem bicikala manja je mogućnost kontakta nego pješačenjem, vožnja smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje, te pozitivno utiče na održavanje imunog sistema.

"I prilikom korištenja bicikala, sugrađani su pozvani da koriste propisane mjere zaštite, a radnici resornog ođeljenja redovno će dezinfikovati bicikle, terminale i opremu. Uz ovu, redovnu se dezinfikuje i druga saobraćajna oprema poput automata za naplatu parkinga", navedeo je u saopštenju.

U funkciji je 36 bicikala na pet lokacija na području grada:  - Ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave),  - kod vodenog parka Akvana,  - u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra "Nikola Tesla",  - u Parku "Mladen Stojanović" i u  - Obilićevu na raskrsnici Cara Lazara i Istočnog tranzita

Iz Gradske uprave su pojasnili da sistem funkcioniše na način da se prvo mora izvršiti registracija korisnika i to putem interneta, mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Ođeljenja za saobraćaj i puteve. Nakon registracije, korisniku će biti omogućeno da iznajmi bicikl na način da izvrši svoju identifikaciju, unosi broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, nakon čega sistem automatski otključava bicikl. Nakon završetka vožnje, korisnik vraća bicikl na jedan od terminala, i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja bicikla. Iznajmljivanje bicikla pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas je 1,5 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije