Banja Luka

Banjalučanin pronašao tromblon u dvorištu

Banjalučanin pronašao tromblon u dvorištu
Foto: Nikolina Aleksić | Banjalučanin pronašao tromblon u dvorištu

BANJALUKA - U dvorištu porodične kuće u banjalučkom naselju Ada vlasnik je jutros pronašao tromblonsku minu zabijenu u travu, a koja se nalazi na svega dva metra od ulice.

Kako kaže vlasnik kuće, on je odmah pozvao policiju i nadležne institucije.

Policija je, ističe, veoma brzo došla i obavila uviđaj, ali još uvijek se čeka na dolazak Republička uprava civilne zaštite.

"Iako je tromblon na dva metra od glavne ulice i u dvorištu kuće, još uvijek nema Civilne zaštite. Čekamo već nekoliko sati", ističe vlasnik, koji nije želio da mu navodimo ime.

Smatra da je neophodno da Civilna zaštita što prije izađe na teren kako bi se ustanovilo da li im prijeti opasnost.

"Zavisi koja je vrsta, to može biti obična dimna ili signalna mina, koja je inače bezopasna, ali ako je kumulativna, ona je opasna, i ne bismo smjeli ni stajati ovdje", ispričao je vlasnik.

Dodaje da je on jutros, oko osam sati, primijetio ovu tromblonsku minu u svom dvorištu.       

"Moguće da je to neko u toku noći ispalio, ali moguće i da je prije dan, dva ispaljen", rekao je on.

U svakom slučaju, kako ističe, građanima je ugrožena bezbjednost.

Komšija je bio na mjestu događaja navodi da je, bar koliko on može reći, vjerovatno u pitanju dimna ili osvjetljavajuća mina.

Iz Republičke uprave civilne zaštite potvrdili su da je ekipa izašla na teren nakon 15.00 časova, potvrdili su za "Nezavisne".

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite, kazao je za "Nezavisne" da su nakon procjene rizika, odredili tim od četvoro ljudi koje su poslali na teren.

"Oni su nakon 15 časova izašli na teren kako bi uklonili ovo sredstvo. Kada se procijeni da je postojanje ovakvog sredstva rizik po ljude i imovinu u neposrednom okruženju, radi se po hitnom postupku, ali u ovoj situacija hitnost nije bila u tolikoj mjeri kako je predstavljeno", rekao je Novitović. 

Dodaje da je u 10.44 časova Republička uprava putem Odjeljenja civilne zaštite Banjaluka dobila zahtjev za uklanjanjem minsko-eksplozivnog sredstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije