Banja Luka

Banjalučka "Tržnica" 93 godine njeguje prijateljstvo s kupcima

Banjalučka "Tržnica" 93 godine njeguje prijateljstvo s kupcima
Foto: N.N. | Banjalučka "Tržnica" 93 godine njeguje tradiciju, kvalitet i prijateljstvo s kupcima

Tradicija, zdravlje, kvalitet i prijateljstvo i dalje ostaju prepoznatljiv moto banjalučke "Tržnice", koja proslavlja 93 godine postojanja.

"Tržnica" od svog osnivanja njeguje tradiciju onih koji su tržničke poslove započeli obavljati sada već daleke 1927. godine.

Taj period obilježio je neprekidan organizovani rad i savremeno pružanje tržničkih usluga, sa većim ili manjim uspjesima, neumitnim padovima i velikim usponima.

Za tržničku djelatnost na banjalučkim prostorima važno je spomenuti i 1953. godinu, kada je sa prostora sajmišta premještena stočna pijaca na Bojića Han, gdje se i danas nalazi u sastavu Nove pijace, zajedno sa kvantaškom i auto-pijacom.

Gradska tržnica, sa današnjim izgledom i funkcionalnim objektom, predstavlja okosnicu tržničke funkcije u Banjaluci i okruženju.

Posebno je prepoznatljiva po kvalitetnoj ponudi svježeg voća i povrća, visokokvalitetnih mliječnih proizvoda, mesa, ribe...

Hrana iz njihove ponude redovno podliježe laboratorijskim analizama, a inspektori za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove i Institut za javno zdravstvo konstantno utvrđuju da li su ispitani uzorci svježeg voća i povrća bezbjedni za ljudsku ishranu.

Kao i svi subjekti u regionu i svijetu, i "Tržnica", a naročito zakupci prostora i tezgi, drastično su pogođeni posljedicama epidemije kovida-19, te se kao i do sada preduzimaju sve mjere da zajedno prevaziđu ovu tešku poslovnu godinu.

U nastojanjima da svojim korisnicima pruži što kvalitetnije i raznovrsnije usluge, "Tržnica" je uspostavila i vlastitu trgovinsku mrežu.

Klijentima su na usluzi dva prepoznatljiva marketa prehrane i neprehrane, "Slavija", Poljoapoteka, "Baby shop", restoran sa roštiljnicom, bife i vlastite prodavnice na Novoj pijaci i u Kotor Varošu.

Asortiman robe i cijene su prilagođeni urbanim i ruralnim kupcima, svim generacijama i prilikama.

Današnja "Tržnica" posluje u sastavu korporativne porodice 14 preduzeća u vlasništvu matičnog preduzeća MG MIND d.o.o. Mrkonjić Grad, sa više od 2.200 zaposlenih. Prostor kojim raspolaže iznosi 55.000 kvadrata otvorenog pijačnog prostora i 25.000 kvadrata zatvorenog poslovnog prostora.

Svojom posebnošću postala je prepoznatljiva turistička destinacija grada Banjaluke i odraz ritma življenja u njemu.

 

"DAN ZA HVALA"

"Tržnica" Banjaluka je 1998. godine uspostavila izuzetno lijepu i atraktivnu manifestaciju pod nazivom "Dan za hvala", koja se održava na tržničkim objektima u vrijeme velikog pravoslavnog praznika - Duhova, koji je i krsna slava "Tržnice".

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je još davne 1554. godine dobio odobrenje od turskih vlasti za organizaciju Duhovskog vašara. On se odvijao na prostoru između bedema tvrđave Kastel i rječice Crkvena, u čijoj blizini se danas nalazi gradska tržnica.

"Nastavljajući dugu tradiciju Duhovskog vašara, nova svetkovina 'Dan za hvala' po sadržaju i načinu organizovanja prilagođena je vremenu i savremenim uslovima življenja. Predstavlja svojevrstan vid druženja između poljoprivrednih proizvođača, korisnika tržničkog prostora i brojnih kupaca i posjetilaca", podsjećaju iz "Tržnice".

Ovogodišnju manifestaciju "Dan za hvala" "Tržnica" d.o.o odlučila je obilježiti na skromniji način, u skladu s aktuelnom situacijom, organizujući osveštanje i lomljenje slavskog kolača na Duhove u najužem krugu i bez poslovnih partnera i gostiju.

"Poštujući donesene mjere zaštite od virusa kovid-19, ove godine nismo u prilici da organizujemo konferenciju za novinare i tradicionalnu vožnju fijakerima kroz Banjaluku te izbor najljepših fijakera i konja kao što smo to radili prethodnih godina", kažu iz "Tržnice".

Vožnja fijakerima se inače organizovala na Duhovski utorak, jer se utorak smatra pijačnim danom u Banjaluci.

"Time smo budili sjećanje na prošla vremena i početak trgovanja, kada se roba, koja je bila predmet razmjene, dovozila na zaprežnim kolima koja su vukli konji", podsjećaju iz "Tržnice".

 

U MISIJI HUMANOSTI

Kao što dolikuje uspješnom preduzeću, "Tržnica" spada i u društveno odgovorna pravna lica, te u okviru mogućnosti učestvuje u nizu humanitarnih akcija, pomaže sportske i kulturne manifestacije, a radi i na očuvanju tradicije tržničke djelatnosti ovih prostora.

Tokom obilježavanja krsne slave imaju običaj da posjećuju i daruju, te su tako prethodnih godina to uradili u JU Centar "Zaštiti me", JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora, UG Centar za zaštitu mentalnog zdravlja.

Ove godine, umjesto ručka - pasulja, koji inače organizuju utorkom na "Dan za hvala", odlučili su danas obići i odnijeti poklone Javnoj kuhinji "Mozaik prijateljstva".

"S obzirom na to da imaju oko 1.000 korisnika 'Obroka ljubavi', za njih smo spremili namirnice za kuvani pasulj, sa salatom i 1.000 jabuka, jer je jabuka simbol darivanja i simbol naše 'Tržnice', kao i mašinu za pranje posuđa. Želimo da i njihovi korisnici u nedjelju, na praznik Duhovi, imaju ručak kakav smo inače do sada spremali za posjetioce manifestacije 'Dan za hvala'", kažu iz "Tržnice".

Pored toga, "Tržnica" je sponzor manifestacije "Konferencija beba" već sedam godina i daje poklon za prvorođenu vidovdansku bebu u banjalučkom porodilištu.

"To ćemo učiniti i ove godine, kada ćemo donijeti poklon za prvorođenu vidovdansku bebu, kao i obradovati rođendanskim poklonima iz 'Baby shopa' sve naše dosadašnje mališane", poručuju iz "Tržnice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije