Banja Luka

Banjalučke IT kompanije predstaviće se Norvežanima

Banjalučke IT kompanije predstaviće se Norvežanima
Foto: N.N. | Banjalučke IT kompanije predstaviće se Norvežanima

Najveće firme iz BiH u oblasti informacionih tehnologija spremaju se za zajednički nastup na norveškom tržištu, a Banjaluka ima mnogo firmi koje su prevazišle lokalne okvire, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, nakon sastanka s Nedimom Makarevićem, ambasadorom naše zemlje u Norveškoj, i Tatjanom Vučić, izvršnom direktoricom Bit alijanse BiH.

Kako je rekao Radojičić, sa sagovornicima je dogovorena saradnja kako bi se pomoglo i banjalučkim kompanijama da se predstave na norveškom tržištu, gdje će 2. i 3. marta uz pomoć Ambasade BiH u Norveškoj biti održan biznis forum, na kojem će se predstaviti bh. IT kompanije. Rekao je da su kapaciteti gradskog inovativnog centra prevaziđeni te da Banjaluci trebaju partneri koji bi pomogli da se u gradu uspostavi park orijentisan na IT sektor, kao i u daljem razvoju koncepta "pametnog grada", gdje se, kako je rekao, otvaraju brojne mogućnosti.

"Treba nam umrežavanje i saradnja prema vani. Idealna je situacija kada naši ljudi ostaju ovdje, a rade za globalne partnere. S obzirom na to da se u ovom projektu radi o Norveškoj, ta zemlja je pomogla u uspostavljanju našeg info-centra i dobro bi nam došla pomoć u narednoj stepenici, bilo kroz kontakte s IT sektorom, bilo preko nekih sredstava norveške vlade ako su zainteresovani da pomognu", rekao je.

Makarević je rekao da je s banjalučkim gradonačelnikom razgovarao jer dio bh. kompanija koje će se predstaviti u Norveškoj dolazi iz tog grada.

"Naša ideja je bila da nakon uspjeha s tradicionalnim privrednim granama otvorimo priču s Ministarstvom vanjske trgovine Norveške, koje raspolaže s ogromnim sredstvima, da napravimo tematski biznis forum, gdje bi se predstavile naše najbolje firme i pokazale svoje mogućnosti i to ciljano projektima koji su interesantni Norvežanima", rekao je on. Pojasnio je da će prvog dana foruma učestvovati pet zemalja, a da će drugog dana, odnosno 3. marta, biti samo bh. i norveške kompanije. Na tim susretima će biti predstavnici brojnih institucija BiH, a biće održan i bilateralni sastanak bh. i norveške diplomatije.

"Glavni partner što se tiče BiH nam je Bit alijansa, u okviru koje imamo i firme iz Banjaluke, koje će aktivno uzeti učešće i s tim u vezi podržavam gospodina Radojičića u njegovom nastojanju da se pomogne razvoju IT sektora", rekao je.

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit alijanse, kaže da Alijansa uključuje više od 60 najjačih IT kompanija u BiH i 70 partnerskih domaćih i stranih organizacija.

"Ideja je bila da prvi put u istoriji BiH i naše diplomatije u Norveškoj napravimo potez koji će naš IT sektor spojiti s norveškim s obzirom na to da su se članice Alijanse pokazale izuzento uspješnim u svijetu", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije