Banja Luka

Banjalučki Romi proslavili praznik: Đurđevdan na Veselom brijegu sve tiši

Banjalučki Romi proslavili praznik: Đurđevdan na Veselom brijegu sve tiši
Foto: N.N. | Banjalučki Romi proslavili praznik: Đurđevdan na Veselom brijegu sve tiši

BANJALUKA - U naselju Veseli brijeg banjalučki Romi su u petak tradicionalno proslavili svoj najveći praznik - Đurđevdan.

Kako kažu sagovornici "Nezavisnih", u ovom naselju nekada se okupljalo i više od 2.000 ljudi, a u svakoj kući je tradicionalno bila zapaljena vatra, čak i onim najsiromašnijim, gdje se pekao roštilj ili jagnje.

"Sada je dosta drugačije... Evo, vidite i sami da nema neke velike proslave i pompe. Dosta Roma je otišlo u inostranstvo jer ovdje ne mogu preživjeti, a tamo imaju dosta bolje uslove. Sada je proslava našeg najvećeg praznika dosta siromašnija, ne u tom materijalnom smislu, nego zato što nema ljudi", priča Idriz Mujkić, predsjednik Udruženja Roma "Romsko srce".

Dražan Oskar Pozderović
Dražan Oskar Pozderović

Idriz ističe da je tradicija da se ujutro ko može umije i okupa u rijeci, zatim obiđe groblje te poslije uz roštilj, muziku, komšije i prijatelje veseli do kasnih večernjih sati.

"Apelovao bih na sve naše ljude koji su otišli u inostranstvo da se makar za ovaj praznik pokušaju vratiti kako bi zajedno sa svojim prijateljima i komšijama dostojno proslavili ovaj naš najveći praznik", istakao je Mujkić.

Iz Švedske se nakon 30 godina rada u svoj rodni kraj i djedovinu vratio i Šaris Smajo, koji ističe da je ovo najveći i najradosniji praznik te da mu je ipak žao što njegova djeca i unuci nisu mogli doći.

"Ja sam zaradio penziju koja je za naše uslove velika, te ću se uskoro vratiti da pokrenem nešto ovdje. Najveća mi je želja da omladinu koja je ostala ovdje sklonim s ulice, da se ne drogiraju. Možda pokrenem fudbalski klub ili folklor samo da naša djeca ne budu na ulici. Moraju ići i u školu da uče", ističe Smajo, koji je u svojoj kući na najbolji mogući način, po tradiciji, ugostio ekipu "Nezavisnih".

Dražan Oskar Pozderović
Dražan Oskar Pozderović

On kaže da mu je u rodnom kraju najljepše, na mjestu na kojem su njegovi preci napravili kuću.

Sedamdesettrogodišnja Kada Mujkić, prisjećajući se prošlih vremena, kaže da se Đurđevdan na Veselom brijegu ranije proslavljao mnogo bogatije, odnosno bilo je dosta više naroda.

"U mom dvorištu se sakupljalo po 100-200 ljudi. Tu je bilo muzike, roštilja, veselja, a mladi momci i djevojke su ašikovali. Sada je mnogo drugačije, svi su otišli u inostranstvo i nema više veselja kao nekada", navela je Mujkićeva.

Dražan Oskar Pozderović
Dražan Oskar Pozderović

Dodaje da je nekad u svojoj kuhinji za prisutne znala napraviti i po 300 sarmi, dok sada nema kome praviti.

"Nadam se da će se tako nešto promijeniti i da će se naši Romi koji su otišli u svijet vratiti te makar ovaj naš najradosniji praznik proslaviti onako kako je bilo ranije", zaključila je Mujkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije