Banja Luka

Banjalučki "Vodovod" želi da se vrati naknada za mjerno mjesto

Banjalučki "Vodovod" želi da se vrati naknada za mjerno mjesto
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučki "Vodovod" želi da se vrati naknada za mjerno mjesto

BANJALUKA - Gradski menadžer Banjaluke Bojan Kresojević održao je sastanak sa osam direktora gradskih preduzeća, ustanova i institucija, na kojem je utvrđeno da su preduzeća poslovala uspješno, te da im je prihod bio oko 55 i 60 miliona maraka.

Kresojević kaže da su firme u prosjeku smanjile cijenu svojih usluga za dva odsto.

"Nalazimo se u uslovima svjetske inflacije koja je najizraženija u Republici Srpskoj, gdje je prosječna inflacija 15,5 odsto, a prosječan rast plata oko 16,7 odsto", kazao je on i dodao da su gradska preduzeća podnijela najveći teret svih poskupljenja i onemogućavala dalji rast cijena.

"Smanjenje prihoda 'Vodovoda' za 1,2 miliona proizašlo je iz ukidanja naknade za mjerno mjesto koja je uvedena skupštinskom odlukom u prethodnom sazivu", istakao je on i dodao da je ovo posebno važno jer su  gradska preduzeća pokazala solidarnost i odgovornost prema građanima tako što su snizila cijene. Predrag Duduković, direktor "Vodovoda", ističe da je ovo preduzeće u disbalansu od dva miliona KM, te da, bez obzira na to, sve obaveze su izmirene. "Mi ne tražimo povećanje cijena svojih usluga, ali zahtijevamo da nam se vrati cijena vode, dakle da korisnici plaćaju cijenu vode kao što je to bilo prije odluke  Ustavnog suda", pojasnio je on. Dodao je da je cijena vode trenutno 95 feninga, ali osim te cijene na računu je stajala pozicija 1,2 KM po mjernom mjestu, a sada nema te naknade nakon odluke suda. Kresojević dodaje da najveći izazov predstavlja ZIBL, s obzirom na da je prethodna uprava ostavila neizmirene obaveze i dovela ovo preduzeće u blokadu. "Gradu ne trebaju prostorije ZIBL-a jer funkcionalno nisu korisne, a sa druge strane, 'Vodovod' se nalazi u zgradi ZIBL-a i njihov zahtjev i prijedlog je bio da se kupi taj prostor kako bi oni smanjili svoje troškove", pojasnio je on. Predstavnici većine u Skupštini grada Banjaluka predložili su juče Gradskoj upravi da direktno izvrši kupovinu poslovnog prostora ZIBL-a kako bi se odblokirali računi Zavoda, isplatile zaostale plate radnicima i obaveze. Prijedlog skupštinske većine je da, direktnom kupovinom tog prostora, grad uplati sredstva ZIBL-u, da se taj prostor 100 odsto knjiži na grad, čime će u ZIBL ući 700.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije