Banja Luka

Banjalučki gimnazijalci jači od svih metropola

Banjalučki gimnazijalci jači od svih metropola
Foto: N.N. | Banjalučki gimnazijalci jači od svih metropola

Učenici Gimnazije Banjaluka koji su učestvovali na Olimpijadi metropola u Moskvi osvojili su nekoliko medalja na ovom takmičenju i ostvarili istorijski rezultat ne samo RS, nego i BiH kada su u pitanju međunarodne olimpijade iz matematike.

Tim povodom im je u petak upriličen prijem u Gradskoj upravi.

Marko Jojić, učenik 4. razreda Gimnazije i osvajač zlatne medalje iz matematike na Olimpijadi u Moskvi, rekao je da mu je ovo treći put da učestvuje na ovom takmičenju.

"Uz podršku profesora, porodice i grada uspijevao sam da svake godine napravim bolji rezultat", naglasio je Jojić.

Ma Olimpijadi se takmičilo iz matematike, fizike, hemije i informatike.

"Iz svakog predmeta su se takmičila po dva učenika i na osnovu bodova koje su osvojili dobijali su medalje. Takođe, bilo je i grupno", kazao je Jojić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je ovo jedan od ljepših događaja i prijema koje je imao.

"Zlatni gimnazijalci su među 31 metropolom, među kojima su Moskva, Singapur i Hongkong, osvojili sjajan rezultat. Marko Jojić nema stipendiju grada jer je slučajno zakasnio da se prijavi na konkurs. Ispravićemo to, a biće mu isplaćeno i petšest stipedija koje su ranije isplaćene", rekao je Stanivuković.

Članovi ekipe, uz Marka Jojića, bili su i Jovan Vuković (matematika), Sergej Krčmar i Marko Vučić (fizika), Milica Milašinović i Nikola Srdić (hemija) i Leon Kosić i Marko Dimitrić (informatika).

Svih osam učenika postiglo je odlične rezultate, a medalje su osvojili Marko Jojić (zlato) i Jovan Vuković (bronza); Marko Vučić (srebro) i Sergej Krčmar (bronza); Milica Milašinović (bronza). Ekipno, Banjaluka je osvojila treću nagradu (17. mjesto na ranglisti).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije