Banja Luka

Pratite nas na Google news

Banjalučki mališani poslali čestitku žirafi Kiko

Banjalučki mališani poslali čestitku žirafi Kiko
Foto: N.N. | Banjalučki mališani poslali čestitku žirafi Kiko
Bojana Živanić

BANJALUKA - Čestitka puna ljubavi i pozdrava otputovaće iz Banjaluke u daleku Keniju, "malenoj" žirafi Kiko, koja slavi treći rođendan.

Naime, djeca iz nekoliko banjalučkih vrtića stekla su pravog četvoronožnog prijatelja u Africi, bebu žirafu, koja je, nažalost, ostala bez roditelja i odrasta u prihvatilištu za slonove, zbog čega su joj poslala zagrljaje iz grada na Vrbasu.

"Sve ih je zbližilo udruženje 'Kiko', koje nastoji da priču o iskrenom drugarstvu i ovoj jedinstvenoj životinji približi mališanima širom BiH", istakla je Tatjana Marković, koja radi i živi u Banjaluci, a koja je sasvim slučajno postala Kikova nova majka.

Kako je navela, Markovićeva je uz "armiju" drugara iz banjalučkih vrtića osnovala udruženje i organizovala pilot radionice za predškolce, kako bi im pokazala kako živi njihov vršnjak u Africi, a djeca su, kako je rečeno ovog petka, ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, za Kika napravila veliku razglednicu.

Kako ističe, obožava žirafe cijeli život i kao mala im se divila, ali nikada nije ni sanjala da će ta ljubav postati opipljiva.

"Ove godine iz prihvatilišta u Keniji su me obavijestili da imam veoma dobrog prijatelja koji mi je usvojio životinju koju volim, posebnu i punu kontradiktornosti - žirafu Kiko", priča Markovićeva te dodaje da su djeci približili činjenicu da je Kiko sam, da nema mamu i tatu, da živi sa drugačijima od sebe u prihvatilištu, a djeca su pokazala nevjerovatnu empatiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije