Banja Luka

Banjalučki odbornici jednoglasno podržali Nacrt rebalansa budžeta i budžet za 2023.

Banjalučki odbornici jednoglasno podržali Nacrt rebalansa budžeta i budžet za 2023.
Foto: Gradska uprava | Banjalučki odbornici jednoglasno podržali Nacrt rebalansa budžeta i budžet za 2023.

BANJALUKA – Odbornici u Skupštini grada Banjaluka su na današnjem zasjedanju jednoglasno podržali Nacrt rebalansa budžeta grada za ovu godinu i Nacrt budžeta grada Banjaluka za 2023. godinu.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, je danas istakao da se na Rebalans budžeta čeka već šest mjeseci.

"Imamo naraspodijeljena sredstva više od 30 miliona KM, a Banjaluka i njeni građani su za to čekanje platili štetu prouzrokovanu inflacijom u iznosu od dva miliona KM", rekao je Kresojević.

On je pojasnio da, ukoliko ne bi bilo novih zaduženja, budžet bi iznosio 170 miliona KM, ali da su za nastavak projekata Banjaluci potrebna i kreditna sredstva, te da je predloženo novo zaduženje od 22 miliona KM i u tom slučaju budžet nakon rebalansa iznosio 192 miliona KM.

"S obzirom na poskupljenja, ali i na to da u kontinuitetu vraćamo stare dugove i da nam to odvlači sredstva predložili smo i novo zaduženje, jer Banjaluka treba da nastavi za infrastrukturnim projektima poput izgradnje mosta u Docu, multifunkcionalnog sportskog centra na Laušu, rekonstrukciju Kastela, za koji ćemo izdvojiti dva miliona KM, kao i nastavak rekonstrukcije šetališta u iznosu od tri miliona KM itd.", rekao je on.

Kada je riječ o rebalansu, kako je istakao Kresojević, od predviđenih sredstava za rebalans za raspodjelu biće raspoloživo oko 10 miliona KM, dok ostatak iznosa spada u namjenska sredstva.

"Najveći dio biće raspoređen na održavanje higijene javnih površina, i to oko tri miliona KM, 2,5 miliona KM za usklađivanje cijena projekata vodovoda i kanalizacije", rekao je Kresojević.

Kresojević je naglasio da je dobro što je usvojen Nacrt rebalansa budžeta, jer nijedna instituacija ne može završiti ovu godinu bez njega.

"Usvojen je i Nacrt budžeta za narednu godinu, a to podrazumijeva da ćemo pružiti finansijku podršku 'Akvani' i napokon odblokirati ovo preduzeće te izmiriti sve obaveze. Osim toga,planirali smo i uređenje obala Vrbasa između gradskog i Zelenog mosta", rekao je Kresojević.

Kako kaže, usvojen je samo nacrt, ali vjeruje da će se do kraja godine usvojiti i sam prijedlog budžeta.

"Međutim, ovaj budžet nije dovoljan za razvoj kakav Banjaluka zaslužuje, jer nisu podržani bitni projekti", zaključio je Kresojević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije