Banja Luka

Banjalučki odbornici o rebalansu budžeta 10. aprila: Gradska kasa veća za 10 miliona

Banjalučki odbornici o rebalansu budžeta 10. aprila: Gradska kasa veća za 10 miliona
Foto: Arhiva | Banjalučki odbornici o rebalansu budžeta 10. aprila: Gradska kasa veća za 10 miliona

BANJALUKA - Odbornici će na narednoj sjednici Skupštine grada 10. aprila razmatrati 44 tačke dnevnog reda, među kojima i Prijedlogu zaključka o prihvatanju Nacrta rebalansa budžeta grada za 2019.

"Imaćemo suficit za 2018. godinu, a okvir budžeta po nacrtu raste za oko deset miliona KM, bez kreditnih sredstava, tako da će se to u onoj mjeri u kojoj se bude moglo raspoređivati usmjeravati isključivo u nove projekte", objasnio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je danas, nakon kolegijuma Skupštine grada, istakao da će na dnevnom redu ove sjednice biti i odluka o refinansiranju dosadašnjeg duga.

"Grad je 2017. godine izvršio veliku operaciju restrukturisanja oko 70 miliona KM gradskog duga i uredno ga vraćamo", dodao je Radojičić.

U međuvremenu, kako je rekao, tržište novca je išlo u korist eventualnih korisnika u smislu da novca ima mnogo i da kamatne stope padaju.

"Zato ćemo sada ići s prijedlogom za restrukturisanje oko 60 miliona KM po znatno nižoj kamatnoj stopi. Želimo da ostvarimo uštedu i da dobijemo manje godišnje anuitete otplate, čime bismo takođe oslobodili određena sredstva za druge projekte i potrebe", kazao je Radojičić.

Među tačkama dnevnog reda je i Odluka o izmjeni Odluke o isporuci toplotne energije, kojom će se omogućiti isključenje s toplotnog sistema pod određenim uslovima.

"Nakon prve sezone s 'Eko-toplanama' zajedno smo došli do prijedloga jedne omekšane norme za mogućnost isključenja s toplotnog sistema", rekao je Radojičić.

Pojasnio je da je dosad ta odluka bila da se bez saglasnosti 100 odsto ZEV-a ne može vršiti isključenje sa sistema.

"Sada se, ako postoje tehničke mogućnosti, daju tri varijante za one koji bi se željeli isključiti, a ne ugrožavaju druge stanare", rekao je on.

Pred odbornicima će biti i nova odluka o javnim parkiralištima.

"Odlučili smo se da ponudimo mogućnost da se na lokacijama koje su u privatnom vlasništvu, a koje su Regulacionim planom predviđene za parking, može ući u partnerstvo s gradom. Postoji mogućnost držanja parkinga uz određenu naknadu ili da lice čije je zemljište uz određenu naknadu ustupi gradu mogućnost za organizovanje javnog parkirališta", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije