Banja Luka

Banjalučki odbornici od 30 tačaka dnevnog reda skinuli čak 27

Banjalučki odbornici od 30 tačaka dnevnog reda skinuli čak 27
Foto: Dijana Petrušić | Banjalučki odbornici od 30 tačaka dnevnog reda skinuli čak 27

BANJALUKA - Zbog skidanja skoro svih tačaka dnevnog reda, Kolegijum Skupštine grada, iako se sastao u petak, njegovo zasjedanje prolongirano je za ponedjeljak.

Na sjednici Kolegijuma utvrđen je datum održavanja 15. redovne sjednice Skupštine grada, koja je zakazana za 16. jun, sa početkom u devet časova, ali utvrđivanje dnevnog reda biće dogovoreno u ponedjeljak.

Na dnevnom redu Kolegijuma našlo se 30 tačaka, od kojih je skupštinska većina skinula čak 27.

A za vrijeme pokušaja održavanja sjednice Kolegijuma došlo je do rasprave među odbornicima.

Naime, rasprava se povela na temu toga da odbornici nisu na vrijeme dobili pripremni materijal.

Kako kažu, na mail je stiglo da je većina tačaka dnevnog reda u pripremi, dok je Kolegijumu sve bilo spremno, pa im nije jasno kako je to izvodljivo. Kako kažu, na taj način nisu mogli znati o kojim tačkama dnevnog reda će se raspravljati.

Među tačkama dnevnog reda koje su skinute u Kolegijumu u petak su, između ostalog, bili neradna nedjelja i rebalans budžeta grada za ovu godinu.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, rebalansom u iznosu od 198 miliona KM predložene su nove ulice u Česmi, Subotička ulica u Šargovcu i dodatni kapitalni projekti.

"Jedna od njih jeste neradna nedjelja, kao i rebalans budžeta, koji je veći za 30 miliona KM. Skupštinska većina to odbija i ne želi da se raspravlja na tu temu", rekao je Stanivuković te dodao da će oni ostati istrajni i predložiti najveći rebalans budžeta u posljednjih 20 godina.

"Skidanje rebalansa sa dnevnog reda znači i odgađanje povećanja plata za sve zaposlene, kako u gradskoj administraciji, tako i u javnim preduzećima i ustanovama. Sve smo predložili što će koristiti građanima, ali i investitorima koji čekaju regulacione planove, eksproprijacije i druge važne odluke", rekao ja Stanivuković.

Stanivuković je istakao da skupštinska većina nema obrazloženje za ovakvo postupanje te da je to politički motivisano ponašanje.

"Ovo će biti prva konferencija za novinare da se neće obraćati niko od njih, jer među njima nema jedinstva da brane takvu budalaštinu. Jednom dijelu čestitih odbornika i samom predsjedniku Skupštine je nametnuto da mora to da uradi, a ja vidim da neki odbornici to ne žele", zaključio je Stanivuković.

Odbornici iz vladajuće većine nisu bili dostupni za komentar.

Četiri miliona za spomen-obilježje

Gradonačelnik Draško Stanivuković osvrnuo se na izgradnju centralnog spomen-obilježja.

"Iako sam ja mislio da će cijena ovog spomen-obilježja biti od deset do 12 miliona, preliminarna cijena koju smo dobili je četiri miliona. Može da dođe do odstupanja, jer još nije završena sva projektna dokumentacija", rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije