Banja Luka

Banjalučki srednjoškolci dali 380 doza krvi

Banjalučki srednjoškolci dali 380 doza krvi
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučki srednjoškolci dali 380 doza krvi

BANJALUKA - Da su banjalučki srednjoškolci sve humaniji, potvrđuje i činjenica da su ove godine u proljećnoj akciji darivanja krvi donirali ukupno 379 doza najdragocjenije tečnosti.

Tako su u završnom dijelu proljećne akcije darivanja krvi, od 16. do 22. marta, učenici četvrtih razreda banjalučke Gimnazije, Ekonomske, Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" i SŠC "Gaudeamus" dali ukupno 154 doze krvi.

Kako navode iz banjalučkog Crvenog krsta, u ovogodišnjoj proljećnoj akciji učestvovalo je 11 banjalučkih srednjih škola.

"Prikupljeno je 380 doza najdragocjenije tečnosti. To je za 35 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kada je do istog perioda prikupljeno 280 doza. Zahvaljujemo svim učenicima na odzivu", istakli su iz ove ustanove.

Prema njihovim navodima, naredna velika akcija Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog krsta Banjaluka biće održana 5. aprila, i to od devet do 15 časova, u njihovim prostorijama.

Kako ističe Željkica Ilić, sekretarka Crvenog krsta Banjaluka, u proljećnoj akciji su učestvovale  Medicinska škola, iz koje je 78 učenika doniralo krv, Poljoprivredna, iz koje je bilo 15 davalaca, Ugostiteljska, gdje je 11 učenika dalo krv, zatim Tehnička sa svoja 62 davaoca.

"Takođe, učestvovale su i druge škole iz Banjaluke, kao što su: Građevinska, iz koje je 26 učenika doniralo krv, ŠUP, sa  devet učenika, Tehnološka sa 24 davaoca, Ekonomska sa 39, Gimnazija sa 70, Elektro sa 41, te "Gaudeamus" sa pet učenika koji su donirali krv", istakla je ona za "Nezavisne".

Kako dodaje, razlozi koji su uticali na to da pojedini đaci nisu mogli dati krv su problemi da korištenjem terapija, umor, istorija ranijih bolesti, visok ili nizak pritisak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije