Banja Luka

Banjalučki vrtići od 20. oktobra u štrajku

Banjalučki vrtići od 20. oktobra u štrajku
Foto: Dražan Pozderović | Banjalučki vritići od sutra u štrajku

BANJALUKA - Radnici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci stupiće u generalni štrajk od 20. oktobra, koji će biti održan od šest do 14 časova, a završiće se ispunjavanjem postavljenih zahtjeva ili postizanjem sporazuma između pregovaračkih strana.

Kazala je ovo Snježana Markić Stojaković, predsjednica Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, na današnjoj pres-konferenciji u Domu sindikata.

"Sindikalni odbor je donio odluku o stupanju u štrajk jer su radnici veoma nezadovoljni materijalnim statusom, i žele da im se ispune uslovi,  i to povećanje plate u iznosu od 50 KM, kako je i obećano od avgustovske plate, a što još nije realizovano. Zatim, zaključivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u Centru, čime bi se kroz izmjenu koeficijenata plate dodatno povećale", rekla je Markić Stojakovićeva.

Prema njenim riječima, treći uslov je da svako povećanje plata i primanja zaposlenih u Gradskoj upravi prati u istom iznosu povećanje i za radnike Centra.

Ističe da su pozvali gradonačelnika na hitan sastanak te da očekuju da se održi sutra.

"Napominjem da ova borba dugo traje, nadležni nisu imali sluha, ali radnici insistiraju da budemo istrajni u našoj borbi", dodala je ona.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, rekao je da Sindikat podržava borbu radnika Centra, jer je, kako kaže, zadnjih mjeseci kulminiralo nezadovoljstvo radnika.

"Tražimo da se povećaju plate i da se one isplate što prije, kao što je to slučaj i sa ostalim javnim ustanovama. Štrajk će trajati do ispunjenja naših zahtjeva. Neka nadležni shvate da oni odlučuju u sudbini ovih više od 400 ljudi, ali i male djece koja dolaze u vrtiće", kazao je Gnjatić.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, kazao je da je krajem aprila grad predvidio povećanje plate od 50 KM za sve ustanove koje su na budžetu grada, a time i za Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

"Grad je dao saglasnost za potpisivanje kolektivnog ugovora, koji znači povećanje plata za 50 KM, a isti je i potpisan. Kao predlagač, putem rebalansa budžeta, gradonačelnik je predložio povećanje sredstava za Centar za predškolsko vaspitanje u iznosu od 350.000 KM. Na ovaj način grad je uradio sve što je potrebno da se povećaju plate i smatramo da nema razloga da radnici budu nezadovoljni postupanjem Gradske uprave", istakao je Kresojević.

Dodaje da radnici Centra treba da se obrate Skupštini grada, a kako bi ovi akti bili što prije usvojeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije