Banja Luka

Banjalučko naselje Paprikovac bez ambulante, kod ljekara idu u drugo naselje

Banjalučko naselje Paprikovac bez ambulante, kod ljekara idu u drugo naselje
Foto: Dražen Pozderović | Banjalučko naselje Paprikovac bez ambulante, kod ljekara idu u drugo naselje

BANJALUKA - Mještani banjalučkog naselja Paprikovac zdravstvenu zaštitu moraju potražiti u drugim porodičnim ambulantama na području grada, jer je ambulanta u njihovom naselju zatvorena zbog pandemije kovida.

Prema riječima Mirjane Lakić, predsjednice Savjeta mjesne zajednice Paprikovac, ambulanta je zatvorena u decembru 2021. godine. Zbog cjelokupne situacije s pandemijom, pojašnjava, ambulanta je jedno vrijeme bila pretvorena u kovid ambulantu, a sada ne funcioniše uopšte.

"Na vratima je rukom ispisano 'Ambulanta Paprikovac ne radi, ARI treći ulaz Poliklinika', , bez datuma, potpisa i pečata", dodala je Lakićeva, koja ističe da je građanima ove MZ ambulanta prijeko potrebna.

U pitanju je, kako kaže, veliko naselje i dio starije populacije zbog običnog pregleda ili mjerenja pritiska mora da idu do centra, Poliklinike ili do Nove varoši.

Iz mjesne zajednice Paprikovac ističu da su se zbog ovog problema nekoliko puta obraćali Gradskoj upravi i Domu zdravlja, gdje im je bez pojašnjenja odgovoreno da je ta ambulanta neodrživa.

"Ne znam iz kog razloga je neodrživa kada ima nekoliko hiljada registrovanih pacijenata", negoduje Lakićeva.

Riječ je, kaže ona, o naselju koje se u posljednje vrijeme gradi velikom brzinom.

"U neposrednoj blizini Kliničkog centra gradi se veliko stambeno naselje te će samim tim biti velika potreba stanovništva za porodičnom ambulantom", dodaje Lakićeva.

Iz Dom zdravlja Banjaluka objašnjavaju da je zbog epidemiološke situacije, koja traje nepune dvije godine, znatno redukovan rad u ambulantama.

"Broj zdravstvenih radnika u redovnom radu je znatno smanjen zbog bolovanja, kontakata s pozitivnim osobama, izolacije i slično, te samim tim i porodična doktorica koja je nosilac tima u ambulanti Paprikovac nema zamjenu", navedeno je iz Doma zdravlja.

Iz Gradske uprave saopštili su da zbog propisanih epidemioloških mjera i načina rada koji se primjenjuje radi sprečavanja širenja virusa korona, a u skladu s epidemiološkom situacijom, ambulanta Paprikovac povremeno služi kao ARI, u kojoj se pregledaju pacijenti s akutnim respiratornim infekcijama.

"S obzirom na to, kao i na situaciju koja nas je zadesila s korona virusom, te na činjenicu da su zdravstveni radnici koji svakodnevno pružaju usluge pacijentima na izmaku snaga, obaviješteni smo da će Dom zdravlja u dogledno vrijeme, čim se steknu uslovi, ponovo pustiti u rad ambulantu Paprikovac na njenom lokalitetu, kako bi se nastavilo s redovnim procesom rada i pružanja usluga korisnicima, saopšteno je iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije