Banja Luka

Banjaluka: 75 godina od dana ustanka, veliko "Ne" fašizmu

Banjaluka: 75 godina od dana ustanka, veliko "Ne" fašizmu
Banjaluka: 75 godina od dana ustanka, veliko "Ne" fašizmu

BANJALUKA - Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) sutra će obilježiti 75. godišnjicu od dana ustanka naroda BiH protiv fašizma i okupatora, potvrdio je "Nezavisnim" Rade Džajić, u ime banjalučkog SUBNOR-a.

On je naglasio da je 27. jul 1941. godine od istorijske važnosti za BiH i za sve njene narode.

Mišljenja je i da je od velikog značaja da mlađe generacije uče vrijednosti na čijim je temeljima raslo tadašnje društvo.

"Od 11 sati počinje okupljanje na banjalučkom brdu Šehitluci (Banj brdo), gdje je donesena odluka od istorijske važnosti za BiH i sve njene narode", naglasio je on.

Godine 1941, 27. jula, narodi na ovim prostorima ustali su protiv okupatora iz Drugog svjetskog rata i to je bio početak istorijske borbe protiv fašizma.

Odluka o podizanju ustanka u Bosanskoj Krajini donesena je na političkom savjetovanju, a zatim je prvi oslobođen Drvar, dok su u naredne četiri godine bh. narodi pružili žestok otpor okupatoru i domaćim izdajnicima, s velikim ljudskim gubicima za slobodu.

Do raspada bivše zajedničke države Socijalističke Federative Republike Jugoslavije ovaj datum slavili su svi građani Bosne i Hercegovine.

Iz SUBNOR-a očekuju dolazak učesnika NOR-a iz drugih krajeva BiH, iako, kako dodaju, u Banjaluci više nema živih svjedoka tog datuma.

"Od nekadašnjih 500 nosilaca partizanske spomenice, u Banjaluci ih je ostalo svega devet. Ohrabruje činjenica da imamo više od 700 simpatizera. Posebno je za mlade važno da taj duh i ideologija ostanu upamćeni i vrednovani", napomenuo je Džajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije