Banja Luka

Pratite nas na Google news

Banjaluka: 75 godina od dana ustanka, veliko "Ne" fašizmu

Banjaluka: 75 godina od dana ustanka, veliko "Ne" fašizmu
Banjaluka: 75 godina od dana ustanka, veliko "Ne" fašizmu
V. Stevanović

BANJALUKA - Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) sutra će obilježiti 75. godišnjicu od dana ustanka naroda BiH protiv fašizma i okupatora, potvrdio je "Nezavisnim" Rade Džajić, u ime banjalučkog SUBNOR-a.

On je naglasio da je 27. jul 1941. godine od istorijske važnosti za BiH i za sve njene narode.

Mišljenja je i da je od velikog značaja da mlađe generacije uče vrijednosti na čijim je temeljima raslo tadašnje društvo.

"Od 11 sati počinje okupljanje na banjalučkom brdu Šehitluci (Banj brdo), gdje je donesena odluka od istorijske važnosti za BiH i sve njene narode", naglasio je on.

Godine 1941, 27. jula, narodi na ovim prostorima ustali su protiv okupatora iz Drugog svjetskog rata i to je bio početak istorijske borbe protiv fašizma.

Odluka o podizanju ustanka u Bosanskoj Krajini donesena je na političkom savjetovanju, a zatim je prvi oslobođen Drvar, dok su u naredne četiri godine bh. narodi pružili žestok otpor okupatoru i domaćim izdajnicima, s velikim ljudskim gubicima za slobodu.

Do raspada bivše zajedničke države Socijalističke Federative Republike Jugoslavije ovaj datum slavili su svi građani Bosne i Hercegovine.

Iz SUBNOR-a očekuju dolazak učesnika NOR-a iz drugih krajeva BiH, iako, kako dodaju, u Banjaluci više nema živih svjedoka tog datuma.

"Od nekadašnjih 500 nosilaca partizanske spomenice, u Banjaluci ih je ostalo svega devet. Ohrabruje činjenica da imamo više od 700 simpatizera. Posebno je za mlade važno da taj duh i ideologija ostanu upamćeni i vrednovani", napomenuo je Džajić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije