Banja Luka

Banjaluka: Cijena đačke karte niža za 10 KM

Banjaluka: Cijena đačke karte niža za 10 KM
Foto: Velibor Tripić | Banjaluka: Cijena đačke karte niža za 10 KM

BANJALUKA - Mjesečne đačke karte za javni prevoz u Banjaluci će već od 1. septembra i početka nove školske godine biti jeftinije za 10 KM.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i javnih autobuskih prevoznika.

"Prema dogovoru, odluka o sniženju cijene stupa na snagu odmah, odnosno važiće za mjesečne karte od septembra. Dio ove subvencije biće isplaćen iz gradskog budžeta", naveli su iz Gradske uprave.

Dodali su da je potvrđeno da će se prvi put od marta i izbijanja pandemije virusa korona javni prevoz od 31. avgusta vratiti u normalan režim rada, odnosno u puni kapacitet.

"S obzirom na najavljene, skraćene časove u školama, u dogovoru sa prevoznicima, u periodu od 1. do 10. septembra biće analiziran režim polazaka autobusa, kako bi se pravovremeno uskladili termini polazaka s novim smjenama u osnovnim i srednjim školama", kazali su iz Gradske uprave.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, kazao je za "Nezavisne" da se subvencija od 10 KM odnosi za mjesečne karte za srednjoškolce i osnovce koji putuju do četiri kilometra.

"Sve preko četiri kilometra za đake osnovne škole subvencioniše Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Mi smo tražili od prevoznika da sve đačke karte budu 10 KM jeftinije, za studente, srednjoškolce i osnovce koji putuju do četiri kilometra", istakao je Sandić.

Dodao je da ova odluka još nije usvojena jer treba da se nađe pred odbornicima Skupštine grada 2. septembra, kada očekuje da će ona biti usvojena.

"Tražili smo od prevoznika da oni na neki način subvencionišu studente, jer mi imamo dovoljno sredstava za srednjoškolce i osnovce. Sve ove karte vode se kao đačke pa je to teško razdvajati, a mi ćemo to onda uraditi da bude linearno po svakoj đačkoj karti 10 KM jeftinije", pojasnio je Sandić.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", rekao je da je na ovom sastanku dogovoreno da će đaci davati manje novca za karte, a ostatak od 10 KM prevoznicima će refundirati grad.

"Cijena karte je ostala ista, samo što će đaci davati manje novca. Najava gradskih vlasti je da bi ovakav princip mogli održati do kraja školske godine", kazao je Mijić.

Prema njegovim riječima, prodaja mjesečnih karata počinje 25. u mjesecu, a iz Gradske uprave su im obećali da će ostatak novca za karte đaka isplaćivati najkasnije do 10. narednog mjeseca.

"Ako je nekome karta, na primjer, 30 KM, sada će biti 20 KM, a preostalih 10 KM snosiće grad", pojasnio je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije