Banja Luka

Banjaluka: Duplo manje putnika, ne zarade ni za troškove

Banjaluka: Duplo manje putnika, ne zarade ni za troškove
Foto: N.N. | Banjaluka: Duplo manje putnika u javnom prevozu, ne zarade ni za troškove

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je juče da javni prevoznici u gradu imaju znatno manje putnika, te da prevoznici traže dodatne subvencije.

Prevoznici za "Nezavisne" kažu da je njihova situacija iz dana u dan sve gora i da već imaju 50 odsto manje putnika, tako da ne mogu da zarade ni za troškove.

"Pored subvencija od 200.000 KM, imamo dodatni pritisak od strane prevoznika za dodatne subvencije za prevoz", kazao je Stanivuković.

Javni prevoznici ističu da su u teškoj situaciji jer je broj putnika sve manji, svakodnevno se povećava broj zaraženih vozača, tako da troškovi ne mogu pokriti ono što zarade.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", kaže da u martu rade punim kapacitetom, ali u vrlo otežanim uslovima, te da je situacija iz dana u dan sve gora i da je već 50 odsto manje putnika.

"Moramo održati redovne linije, ali ne uspijevamo. Nijedna gradska ni prigradska linija ne može da pokrije naše troškove i neophodne su subvencije", naglasio je Mijić.  

Stanivuković je rekao da je i pored smanjenja broja putnika i dalje uočljiva gustina broja putnika i kontakata u javnom prevozu.

"Moramo razmišljati i sa epidemiološke, ali i ekonomske strane u kom pravcu da regulišemo javni prevoz. Nismo još donijeli odluku da li da usvojimo prijedlog prevoznika da se redukuje broj linija, jer time bismo povećali broj putnika, mada su prevoznici tražili redukovanje nakon 20 časova", rekao je Stanivuković.

Prevoznici u Banjaluci, kako kaže Mijić, do Nove godine su imali od grada, zbog troškova izazvanih pandemijom virusa korona, oko 150.000 KM subvencije, gradonačelnik  im je obećao za januar i februar još 100.000 KM.  

Mijić kaže da bi nove subvencije mogle barem malo popraviti stanje u kojem se nalaze.

"Prevoznici su se nadali da će se situacija poboljšati, ali je svakim danom sve gore. U martu radimo u punom kapacitetu u jako otežanim uslovima jer svakodnevno imamo po pet-šest novozaraženih vozača i dolazimo u situaciju da nećemo imati dovoljno vozača da obavljamo redovne vožnje", rekao je Mijić.

Dodaje da imaju dodatne troškove jer moraju zapošljavati nove vozače.

Goran Starčević, direktor "Pavlović tursa", ističe da je situacija vrlo teška i neizvjesna.

"Nakon povećanog broja zaraženih ima i puno manje putnika. Tako je sada oko 30 odsto manje putnika nego prije desetak dana", rekao je Starčević.   

Naglasio je da su dnevni troškovi izrazito veliki, te da potroše puno goriva, a da je putnika sve manje.  

"Očekujemo pomoć od grada, kao i s republičkog nivoa kako bismo prevazišli ovu situaciju", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije