Banja Luka

Banjaluka: Od oktobra besplatni zdravstveni pregledi

Banjaluka: Od oktobra besplatni zdravstveni pregledi
Foto: N.N. | Banjaluka: Od oktobra besplatni zdravstveni pregledi

BANJALUKA - Od 6. oktobra počinju besplatni preventivni zdravstveni pregledi građana u Banjaluci.

Cilj ovog jedinstvenog projekta u RS je prevencija i rano otkrivanje bolesti, sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja. Sve troškove akcije, koja će trajati godinu dana, snosiće grad Banjaluka.

Ovaj pilot-projekat za cijelu RS, pod sloganom "Za tvoje dobro", sprovode grad Banjaluka i banjalučki Dom zdravlja. 

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je ranije da su se za pokretanje ovog projekta odlučili zbog rasta broja oboljelih od malignih bolesti, koji je pristan ne samo u Banjaluci, nego i cijeloj RS i regionu.

"Neophodno je da preventivno djelujemo pravovremenim zdravstvenim pregledima i to nas je nagnalo da pokrenemo ovaj projekat", rekao je Radojičić i dodao da je namjera da se ovaj projekat kasnije proširi na cijelu RS.

Pregledi će obuhvatati stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svakoj od mjesnih zajednica, a obavljaće se u ambulantama porodične medicine Doma zdravlja. 

"Pacijenti će biti pozivani na preglede, s tim da pravo na preglede imaju i oni koje nisu pozvali timovi porodične medicine", naglasili su u Domu zdravlja Banjaluka.

Kako je planirano, prvi pregledi biće obavljeni u Motikama, i to 6. i 7. oktobra. Poslije Motika, pregledi će biti obavljeni u Česmi 12. i 13. oktobra. Nakon toga, slijedi Šargovac, gdje će pregledi biti obavljani u periodu od 19. do 22. oktobra. Ekipe Doma zdravlja 26. oktobra biće u Aginom Selu, a 27. i 28. oktobra biće pregledani mještani Bočca.

Termini za ostala naselja biće saopšteni naknadno, a svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na kontrole. 

Svi koji ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju i žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

Preventivne preglede neće moći obaviti građani koji su već oboljeli od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, građani kod kojih je urađena dijagnostika maligne bolesti obuhvaćene ovim pregledima i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

Pregledi će biti sprovođeni u ovoj i idućoj godini, a obuhvatiće svih 57 mjesnih zajednica u Banjaluci.

Preventivni pregledi na sljedeća oboljenja:

1. Prevencija i rano otkrivanje raka grlića materice - za žene od 18 do 60 godina; 2. Prevencija i rano otkrivanje raka dojke - za žene od 40 do 70 godina: fizikalni pregled dojki, ultrazvuk dojki za žene od 40 do 49 godina, mamografija za žene od 50 do 70 godina; 3. Prevencija i rano otkrivanje raka debelog crijeva i rektuma - za građane od 50 do 70 godina; 4. Prevencija i rano otkrivanje raka prostate - za muškarce od 50 do 70 godina; 5. Prevencija i otkrivanje povišenog krvnog pritiska - za građane od 18 do 70 godina; 6. Prevencija i otkrivanje povišenog šećera u krvi - za građane od 18 do 70 godina; 7. Prevencija i otkrivanje povišenog holesterola u krvi - za građane od 35 do 65 godina; 8. Prevencija i otkrivanje povišenog indeksa tjelesne mase - za građane od 18 do 70 godina; 9. Prevencija i otkrivanje upotrebe duvana i alkohola i procjene fizičke aktivnosti - za građane od 18 do 70 godina.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije