Banja Luka

Pratite nas na Google news

Banjaluka: Prijavljeno 56 ideja za "pametni grad"

Banjaluka: Prijavljeno 56 ideja za "pametni grad"
Foto: N.N. | Banjaluka: Prijavljeno 56 ideja za "pametni grad"
N.N.

BANJALUKA - Rekordnih 56 ideja za "pametni grad" prijavljeno je za takmičenje u inicijativama za tehnološko unapređenje svakodnevnice, u okviru velikog projekta koji zajednički realizuju Grad Banjaluka i Razvojni program UN-a (UNDP).

U okviru ovog projekta mogle su biti prijavljene sve ideje u vezi sa "pametnim rješenjima" u oblasti saobraćaja, komunalnih poslova, energetske efikasnosti, elektronskih usluga u administraciji, javnog prevoza i drugih, saopštila je Gradska uprava.

Putem poziva – organizacije civilnog društva, privatni sektor, univerziteti, mediji i javne institucije pozvani su da ponude inovativna i tehnološki zasnovana, ali prilagođena rješenja koja bi učinila Banjuluku pametnijim, zdravijim, bezbjednijim, otpornijim, inkluzivnijim i održivijim gradom.

Za realizaciju ovog, jedinstvenog projekta obezbjeđeno je 260.000 KM, maksimalan iznos po pojedinačnom projektu iznosi do 50.000 KM.

Šefica gradskog Odsjeka za informatiku Ljiljana Vasojević-Radovanović, ističe da je upravo razvoj koncepta "pametnog grada", jedan od četiri fokusa razvoja Banjeluke u narednom periodu, definisan Strategijom razvoja grada 2018-2027. godine.

"Želja nam je da razvojem grada kao modernog urbanog okruženja, baziranog na konceptu pametnih gradova, pružimo ugodniji život kako našim sugrađanima, tako i posjetiocima. Ovaj poziv imao je i cilj da zajedno sa građanima kroz pilot projekte promišljamo o novim idejama i servisima, te da ih testiramo kako u urbanoj, tako i u ruralnoj zoni grada", istakla je ona.

To podrazumijeva, prema njenim riječima, i sistemske izmjene u samoj Gradskoj upravi, od njene organizacije do načina pružanja administrativnih usluga, te davanja građanima većeg broja novih javnih usluga i servisa putem savremenih platformi i alata.

"Želimo da modernizacija i digitalizacija bude zastupljena u svim sferama života", zaključila je Vasojević-Radovanović, izražavajući zadovoljstvo velikim broj pristiglih prijedloga na poziv.

Planirano je da u julu bude selekcija najboljih rješenja, te da se potom i uđe u razvoj i pretakanje ideja u konkretne projekte na terenu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije