Banja Luka

"Banjaluka chess challenge": Kadeti savladali seniore

"Banjaluka chess challenge": Kadeti savladali seniore
Foto: N.N. | "Banjaluka chess challenge": Kadeti savladali seniore

Šahovski klub Banjaluka nastavio je sa serijom turnira "Banjaluka chess challenge", a krajem oktobra odigran je drugi turnir u seriji, na kojem su kadeti nakon uzbudljivih borbi savladali seniore.

Osnovni cilj organizovanja ovakvih turnira je promovisanje velikog broja mladih talenata koji su ljubitelji ove misaone igre.

Kao i na prvom turniru, igralo se po takozvanom Ševeningen sistemu dvokružno u dva tima.

Za ekipu omladinaca igrali su: Marko Lipovčić, Maksim Savanović i Mirko Šajin, a za tim seniora nastupali su Mladen Kelečević, Nikola Lakić i Branko Marjanović.

Pobjedu u ukupnom skoru odnijeli su omladinci rezultatom 10,5:6,5, a briljirao je mladi Teslićanin Marko Lipovčić s izvanrednih 4,5 poena iz pet partija i pri tome je zaradio čak 122 elo-rejting poena.

Danijel Milekić, direktor turnira "Banjaluka Chess Challengea", rekao je da je osnovni problem u daljem napredovanju i usavršavanju omladinaca nedostatak iskustva iz partija s jakim igračima, te nemogućnost osvajanja elo-rejting poena.

Dodao je da su prva dva turnira pokazala da je ideja "Banjaluka chess challengea" opravdala svoja očekivanja.

"Mladim igračima je pružena prilika da se okušaju sa starim asovima i da pri tome zarade značajan broj novih elo poena za napredovanje na FIDE rejting listi, i oni su to izvrsno iskoristili", kazao je Milekić.

Prema njegovim riječima, drugi turnir održan je od 25. do 27. oktobra u Domu omladine, koji se i ovaj put pokazao kao izvrstan domaćin.

"Nastavljamo sa organizacijom ove serije turnira, i već je poznato da će se treći turnir održati od 22. do 24. novembra", rekao je Milekić.

Prvi turnir odigran je od 3. do 6. oktobra u Klubu vojnih penzionera i Domu omladine, a igran je po Ševeningen sistemu, u kojem su četiri kadeta igrala protiv četiri seniora u dva kruga.

Plan organizatora je da turniri budu u kontinuitetu održavani jednom mjesečno do jula 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije